31 Mayıs 2007

MUFFIN BÖREK

Geçen gün dekoratif bir görüntüye sahip olmasını da düşünerek börek cinsinden ne yapabilirim diye düşünürken, Muffin kalıbının amacına ihanet ederek, içinde börek pişirmek aklıma geldi.

Denedim. Ve dekoratif açıdan çok beğendim. Özellikle börek dilimleme olayından kurtulmak çok keyifli oluyor...:)



Ben iç malzeme olarak sosis, mantar ve yeşil biber tercih ettim.
Tek kusuru bence yufka ve iç malzeme dağılımı homojen değildi. Bir sonraki deneyişimde, malzemeyi 2 kat şeklinde koymayı planlıyorum.
Tabii kullanılan kabın derinliği de çok önemli. Eğer kabınız derinse malzeme 3 kat bile konabilir. Örneğin 2 kat yufka ve iç , tekrar iki kat yufka ve iç şeklinde....
Vereceğim tarifi de homojen dağılım elde edebileceğiniz şekilde veriyorum.

Malzemeler (6 adet brownie ve 6 adet muffin kalıbı için)

3 adet yufka (yufkaların kalın kısımlarını mümkünse kullanmayalım)
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
Ayrıca 1 yumurta

5 adet küçük parçalara bölünmüş uzun sosis
10 tane küçük parçalara bölünmüş irice mantar
2-3 tane küçük doğranmış yeşil tatlı biber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı

Önce iç malzemeyi hazırlıyoruz. Bir tavaya zeytinyağı ve biberler konur, kavrulur.
Üzerine mantarlar eklenir. Mantarlar pişince sosisler ilave edilir ve pişirilir.
Tuz ve karabiber ilave edilir.

Sosu için 3 adet yumurta, süt ve sıvıyağ bir kavanoza koyup, iyice çalkalanır.

Yufkaların bir tanesi, kapların dışına taşacak büyüklükte parçalara ayrılarak, yağlanmış kapların içine yanları sarkıtılarak yerleştirilir.



Yufkaların üzerine birer çorba kaşığı sostan dökülür ve kalıba göre küçük parçalara ayrılmış yufkalardan bir kat konur. Tekrar 1 kaşık sos ve 1 kat yufka konur.
(Kalıbın içine ilk döşediğimiz yufkayı, kat sayısının haricinde tutuyoruz.)
Tekrar sos ve bir kaşık sosisli içten konur. Sonra sırasıyla yufka, sos, yufka, sos şeklinde devam edilir. 2. kattan sonra sosisli içten konur. Ve 2 kat yufka olacak şekilde, yufka ve sos sırasıyla kalıplara yerleştirilir.

Eğer kabınız yeterince derinse, bu işleme devam edebilirsiniz.
Fakat kabın en altına koyduğunuz yufkayı, en üst kat yufkanın üstüne kapattığınızda, kapta sos ekleyebilmeniz için boşluk kalması gerekmektedir. Yoksa böreklerin üstleri kuru olur.

Kapların dışına taşan yufkalar da kapatıldıktan sonra, kalan sosa 1 adet yumurta daha ilave edilir, karıştırılır ve 2 şer çorba kaşığı kadar sostan her bir börek parçasının üstüne dökülür ve kaşığın tersi ile, tüm yufkanın üstünü ıslatacak şekilde yaydırılır.

180 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dk ya da üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.

15 yorum:

  1. Ferhan hanim degisik lezzetler yapmakta ustunuze tanimiyorum börek ve muffin ikilisini cok güzel birlestirmissiniz bayildim inanin cok hos olmus börek bu haliyle ellerinize saglik,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Seval'cim,

    Beğendiğine çok sevindim. Benimle aynı görüşü paylaşman ben çok mutlu etti. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Feyhan'cim tesekkürler mailini aldim sevgiler canim...

    YanıtlaSil
  4. Çok şık bir görünümü olmuş ellerine sağlık.
    Sevgiler…

    YanıtlaSil
  5. Feyhan, hiç bu şekilde bir börek görmemeiştim. Çok farklı ve güzel olmuş, ellerine sağlık. Bundan esinlenerek ne değişik şeyler ortaya çıkar kimbilir? Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Ufuk cum değerli yorumun için teşekkürler..
    Gerçekten başka neler yapılabiliri araştırmak lazım.
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  7. Perihan'cım, yorumların için teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. MERHABALAR
    ÇOK ŞIK VE PRATİK BİR SUNUM OLMUŞ ELLERİNİZE SAĞLIK
    BLOĞUNUZU BU GÜN ARKADAŞLARIM EMİNE VE HALDUN EZERDEN ÖĞRENDİM
    BENDE BEKLERİM HOŞÇAKALIN

    YanıtlaSil
  9. MERHABALAR
    BLOĞUNUZU BU GÜN ARKADAŞLARIM EMİNE VE HALDUN EZER DEN ÖĞRENDİM
    BÖREĞİNİZ HARİKA HEM PRATİK HEMDE ÇOK CİCİ ELLERİNİZE SAĞLIK BENDE BEKLERİM
    HOŞÇAKALIN

    YanıtlaSil
  10. MERHABALAR
    BLOĞUNUZU BU GÜN ARKADAŞLARIM EMİNE HALDUN EZER DEN ÖĞRENDİM
    BÖREK VE DİĞER TARİFLERDE HARİKA ELLERİNİZE SAĞLIK
    BENDE BEKLERİM
    HOŞÇAKALIN
    http://zxc654.blogcu.com

    YanıtlaSil
  11. merhaba, ne güzel bir fikir muffin kalıbı kullanmak. görüntü çok zarif olmuş, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Feyhan abla börekler harika olmuş fikir süper bence çok değişik bir sunum olmuş ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Feyhan çok iyi düşünmüşsün ve çok da güzel olmuş, ellerine sağlık. İlk fırsatta deneyeceğim çok beğendim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Fikrimi beğenen tüm arkadaşlara sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum....

    YanıtlaSil
  15. çok güzel veşık olmuş.
    kesme işlemini ne zaman yaptınız ,
    anlamadım.
    Fırından öncemi? sonramı?

    YanıtlaSil