15 Eylül 2007

Çiğ börek

Önceki yazılarımda tanıtımını yaptığım, Erdek'te bulunan Özlem Mantı Evi'nin tarifini, bu hafta sonu deneme fırsatı buldum. Tarif gerçekten 4*4 lük. Saadet hanım'a teşekkür ediyorum, bu güzel tarifini bizlerle paylaştığı için.

Ayrıca hamuru öyle lezzetli ki, kahvaltılarda tek başına da ikram edilebilecek lezzette.

Ben Saadet hanım'ın verdiği ölçüleri denedim. Bu ölçülerle 25-30 tane çiğ börek yapılabilir.

Yalnız, çiğ börek yapmadan 1 gün önce hamurunu hazırlamak gerekmektedir. Sanırım bu yumuşacık hamurun sırrı, hamurun bir gece bekletilip, kendi içinde mayalanma işleminin başlatılmasında yatıyor..

Nasıl benimki de Özlem Mantı Evi'nin çiğ böreğine benzemiş mi sizce..???

İçinde kabartma tozu olmadığı halde, pufidik pufidik ve yumuşacık oldular.
Malzemeler

Hamuru İçin

1 su bardağı oda sıcaklığında süt
1 su bardağı oda sıcaklığında su
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Aldığı kadar un

İç Harcı İçin

1/2 kg kıyma
3 adet ince rendelenmiş soğan
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Eğer soğan çok sulu değilse 1/2 bardak su

Kızartmak için, derin ve oldukça geniş bir tava
Bol ayçiçek yağı

Hazırlanışı

Hamuru hazırlarken, ben, un hariç tüm malzemeyi mikserin kabına koydum. Ve bir parça çırptım. Mikserin hamur ayağını taktım ve azar azar un ilave ettim. Unun kıvamını ayarlamak çok basit. Hamur toplanıp, ele yapışmayacak kıvama gelince, un eklemeyi durdurdum.

Sonra hamuru elimle toparlayıp, bir naylon torbaya koydum ve ağzını sıkıca bağladım.
Hava almaması gerekiyor. Bundan dolayı, işimi sağlama almak için, bir naylon torbaya daha koydum ve onun da ağzını sıkıca bağladım.

Ve hamuru 1 gece mutfak ortamında bu şekilde beklettim.

Ertesi gün, iç malzemelerini karıştırdım.
Hamurdan avuç içi kadar bir parça koparıp, unlu tezgahta merdane ile, yuvarlak şekilde açtım.
Açtığım hamurun bir yarısına, kıymalı içten koydum. Elimle bastırarak, içi hamurun yarı yüzeyine dağıttım. Ve diğer boş yarısını, kıymalı yarısının üzerine kapattım ve bir tencere kapağıyla kestim.

Ve bol kızgın yağda kızarttım.
Bu sene balkonumda acı biber yetiştirmiştim. Çiğ böreğin yanında deneyelim dedik ve çok yakıştı.
Afiyet olsun...:o)

69 yorum:

  1. Feyhan'cim cig börek nefis olmus bende bayilirim ama devamli yapamiyorum malum kilo meselesi:)) ama arada pazar kahvaltilarinda harika olur ellerine saglik,oyununa seve seve katilirim tesekkürler canim sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Canımmmm,
    En çok sevdiğim börekdir çiğ börek..Sayfanda görünce birden içim gitti.Bizde nedense çok istememe rağmen hiç yapılmaz.
    Ellerine sağlık canım,pek nefis olmuşlar.Bundan sonra het yapışta benim içinde yersen sevinirim.

    Kocaman öpüyorum seni.Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  3. Balkonda ki yeşilliklerin sonra o mis kokusunu sabah sabah burnumda hissettiğim çiğ böreğin nefis görünüyor Feyhan'cığım...Tarifi ilk fırsatta denemek istiyorum.Bir iki yapmışlığım var ama bir de bu ölçülerle denemeli.Ne de olsa senden onaylı...
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  4. Feyhan'cığım,
    Çiğ böreğe bayılırım. Bu tarifi mutlaka deneyeceğim. Nefis görünüyor. Ellerine sağlık.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. Çocukluğu Eskişehir'de geçen birine çiğbörek sorulur mu? Tatar komşularımız sağolsun, sık sık yerdik. Et yemeyi bırakınca çiğbörek hatıralarım da sona erdi ya geçen yaz sevgili Jülide'ciğim bana etsiz çiğbörek yaptı da hasret giderdim. Ellerine sağlık sevgili Feyhan!

    YanıtlaSil
  6. Seval'cim,

    Ben de 2 senede 1 kez yaparım çiğ böreği. Çok sık tüketilmesi bence de doğru değil. Arada fena olmuyor hani..Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Gül'cüm,

    Gel bir gün bana beraber yiyelim...

    YanıtlaSil
  8. Canım Hülya'cım,

    Senin ellerinden hani sanki daha bir leziz olur gibi geliyor bana her şey. Zevkli ve becerikli arkadaşım. Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Burçin'cim,

    Teşekkür ederim. Tarif gerçekten güzel. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Tijen'cim,

    Bu hamuru sade de kızartırsan, çok lezzetli.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Feyhan merhaba
    Çok şık kurabiye ve pastalarına baktım öyle geldim lezizlere :))
    Ellerine sağlık çiğ börek nefis görünüyor
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Burcu, hoşgeldin bloguma. Teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
  13. nazar boncuklu kurabıyelerınıze bıttım kesın denıcem bıberler harıka evde yetısenı bahcede yetısenı gıbı sı yok zaten cıg borek ıse enfes annem cok sever canım annem kulakları cınlasın sevgıler

    YanıtlaSil
  14. Feyhan, bir Eskişehirli olarak çiğ böreği ne kadar sevdiğimizi tahmin edersin. Şimdi havalar biraz serinledi.Ben de yaparım artık. Ellerine sağlık.

    Sevgiyle, Nane Limon

    YanıtlaSil
  15. Feyhancığım selam.
    Epeydir tatildeydim.Yeni döndüm sayılır.Sayfanda lezzetli tariflerini yine yayınlamışsın.Hepsi birbirinden nefis.Ellerine sağlık.Bu çig böreğede bayılırım doğrusu.Ah buralarda olsaydın ikramın çok hora geçerdi doğrusu.
    Afiyet olsun..neriman.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, börek nefis görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Neriman'cım, hoşgeldin. Keşke misafirim olsaydın da sana ikram etseydim canım. Sevgiler

    Sevgili Pembeli, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Ahh ah beni nerelere götürdü bu börek şimdi bir bilsen. Canım anneciim ne kadar sık yapardı çocukluğumda. Kokusu bilem geldi.Ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. tarif yanlış

    YanıtlaSil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. kardeşim ben kırım tatarıyım.çiğ böreğin hamuruna süt mü konulur saçmalamayın lütfen.

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. ben tarifi denedim.bir aksilik olunca 1 gece bekletmek durumunda kaldım ve iyikide bekletmişm.
    inanın hayatımda yağtığım ve yediğim en güzel çiğ börekti.
    ellerinize ve emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  24. canım bu çiğ böreği bu gece deneyeceüğim sahurda bakalım nasıl olmuş
    ayrıca bende puf puf seviyorum ama bazı tarifler olmuyo bunda süt var farklı olarak bide bi gece beklemesi lazım demişsin eminim süper olur ayrıca hamuru sabahdan yapsam akşama kadar beklemesi yeterli olur sanırım. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. sevgili Feyhan hanım, ramazan da insan netteki bu sayfalardan kendini alamıyor. Bir arkadaşım çiğ börekten bahsetmişti, nasıl bişey diye baktım kii ne göreyim :))) bayıldım özellikle de sizin tarifinize.. bu gece yapıcam hemen hamuru yoğurup, sahura kadar dinlendirmeye bırakıcam..teşekkürler ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. Sevgili Havin ve isimsiz ziyaretcim..

    Umarim cig borek tarifimden memnun kalmissinizdir. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  27. sagol tatlım deniyecegim

    YanıtlaSil
  28. Yeni yaptım yedim falla çok güsel oldu :) Tarifi verenin gönlüne benimde elime sağlık :)

    YanıtlaSil
  29. Merhabalar Ferhan hanim ben kadikoy den Gunay cig borek tarifinizi aldim ve hemen harekete gectim benim cig borekte gece beklemesi yoktu cok merak ediyorum garanti harika olacaktur. Sevgiler

    YanıtlaSil
  30. deneyeceğim ama çok yağlı görünüyor fırında olmazmı

    YanıtlaSil
  31. Sevgili Feyhan hanım, öncelikle tarif için teşekkürler. Hamuru çok çok lezzetli. Sizlerle ilk kez tarifi deneyen biri olarak bu tarifle deneyimlerimi paylaşmak istedim. Belki benim gibi acemilere faydası dokunabilir.
    1- İlk gün öğlen sıralarında hamuru yapıp kenara koydum. Akşamüstü gelen misafire peynirli maydonozlu içle birlite 4 tane hazırlayıp ikram ettim. Hamur açmayı pek beceremedim ama şekilsiz hamur kapakla keserken gayet muntazam bir börek haline geldi.
    2-Kalan hamuru torba içinde buzdolabına kaldırdım. Ertesi sabah bir kısmını biraz un ekleyerek yoğurduğum ve açtığım yufkadan uzun şeritler kesip kızartarak kullandım. Kahvaltıda ekmek yerine bunları yedik. kalanı yine buzdolabına kaldırdım.
    3- Bir sonraki akşam kıymalı içle beraber çiğ börek olarak kalan tüm hamuru kullandım ama böreklerin hepsini yine bitiremedik.
    4- Hazırladığım börekleri aralarına streç folyo koyup paketledim ve dondurucuya koydum. 1 hafta sonra dondurucudan çıkartıp yarım saat bekletip kızgın yağda kızarttım ve nefis oldular.

    Bu hamurun bereketinden çok memnun kaldım ve artık buzdolabına acil zamanda kullanmak için hazırlayıp koydum. Hepinize tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  32. merhaba. ben hamuru şimdi hazırlayıp yarın iftara hazırlamayı düşünüyorum ama o kadar bekleyince hamur ekşir mi diye korktum. ekşir mi acaba o kadar beklemeye?

    YanıtlaSil
  33. Kusura bakmayın ben siteme sürekli bakamıyorum. O yüzden çok geç cevap veriyorum sanırım. Yanıt olarak; bu hamurun hazırlanişi böyle. Tarifte yazıldığı gibi yaparsanız çok memnun kalacaksınız. Diğer yorumlardan da anlayabilirsiniz. Afiyet oslun.

    YanıtlaSil
  34. denedim ve nefis oldu ama şekli bozuk.hamur elimde bi oraya bi buraya dağıldı

    YanıtlaSil
  35. az önce tarifinizi denedim ve afiyetle yedik:)çok teşekkürler çok beğendim..

    YanıtlaSil
  36. Çayın yanında harika olur.

    YanıtlaSil
  37. bende denedim ve gercekten hamur yumusacık oluyor ve baya kabarıyor bu tarif için gercekten cok tesskuredrım

    YanıtlaSil
  38. bende denedim ve gercekten hamur yumusacık oluyor ve baya kabarıyor bu tarif için gercekten cok tesskuredrım

    YanıtlaSil
  39. bende denedim ve gercekten hamur yumusacık oluyor ve baya kabarıyor bu tarif için gercekten cok tesskuredrım

    YanıtlaSil
  40. Feyhan Hanım, elleriniz dert görmesin... Çok afedersiniz evde yemeklik kalmayınca 5.5 yaşındaki oğluma bir sürpriz yapayım dedim. Şimdilik malzemeleri hazırladım. Hamuru aynen sizin belirttiğiniz şekilde mikserle yoğurdum. Son kısımınıda elle yoğurarak bitirdim. Valla bu kadar düzgün ve pütürsüz bir hamuru ilk defa hazırladım. Yarın sabaha kadar beklemetden birkısmını birazdan kızartacağım. Ama yarın sabah asıl sonucu mutlaka ileteceğim.
    Tekrar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  41. ben erdekliyim çiğ börek tarifi ararken tesadüfen buldum çok hoşuma gitti,erdekte özlem mantıdan ıyı mantıcı yoktur ayrıca çiğ böreği ve diğer tüm ev yemekleride çok lezzetlidir,kesinlikle tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  42. feyhan hanım. Ben istanbuldan zeynep çiğ börek tarifinizi yaklaşık 10 kere denedim ve her seferinde çok güzel sonuç aldım. Elinize ve emeğinize sağlık.Artık öyleki beni kahvaltıya davet eden arkadaşlarım bile çiğ börek hamurunu akşamdan hazırlader oldu yani sizin sayenizde davete giderken bile yemeğimi ben götürüyorum.SAYGILAR

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Feyhan hanım, ben Nogay'ım şırbörek (cibörek) bizim en sevdiğimiz böreklerdendir, bizim kültürümüz hamur ve et üzerinedir, tarifiniz bana değişik geldi çünkü içinde süt vardı, ben bu tarife bayıldım, hamuru gerçekten bir harika olmuş, rahmetli anneannem de yaşasaydı o da eminim bayılırdı, diyet yapmayan bayanlar için böreğin içine çok çok az kuyruk yağı atmalarını ve içi sulu yapmalarını tavsiye ederim, eskiden büyükler öyle yapardı, yerken yağı ve suyu süzülürdü, çook teşekkürler, saygılar.....

    YanıtlaSil
  44. Merhabalar,

    Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bu güzel tarifi Erdek, Özlem çiğ börek ve mantı evinin sahibi Saliha hanım'a borçluyuz.

    Anneannenize Allah rahmet eylesin.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  45. merhaba,bence de çok güzel bir tarif.hamurunu yaptım bile:)) akşama kızartacağım.geceden mutfak ortamında bu sıcak havalarda bozulur mu hamur diye soracaktım.bir de börekleri dondurucuya attım diyen arkadaşım var.çiğ olarak atıcaz değil mi?ve de aynı sigara böreği gibi donukken mi kızartıcaz?dondurucuyu bu durumlar için çok kullanırım bu soruma cevap verirseniz sevinirim.kesinlikle deniycem:))

    YanıtlaSil
  46. Merhaba Aylin,

    Hamuru hazırladıktan sonra buzdolabında 1 gece bekletmeniz gerekiyor. Tarifte nasıl bekletiliğ saklanacağını detalı bulabilirsiniz. Dondurucu konusuna gelince bence aynı performansı alamazsınız. İhtiyacınız kadar yapıp, dondurmadan kullanmanızı öneririm. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  47. bende yapacağım fakat da bizimkiler kıtır kıtır seviyor süt yumuşatırmı? iyi günler

    YanıtlaSil
  48. TARIFTE MUTFAK ORTAMINDE BEKLETIN YAZIYOR EN SON YAZINIZDA DA BUZDOLABINDA SANIRIM ICEISINDE SUT OLDUGU ICIN BU SICAKLARDA DOLAPTABEKLETILMESI DAHA UYGUNDURSIZ NEDERSINIZ?

    YanıtlaSil
  49. ya kırk yıllık çiğ böreğimizin tarifi ne olmuş böyle uydurma tarif bu bence hiç denemeyin gerçek çiğ börek tadını alamazsınız..

    YanıtlaSil
  50. öncelikle elinize sağlık çok leziz fotoğraflar ve yorumlar aldım bu tarifle ilgili sitenizden.
    yukarıda bir tartışma gözüme takıldı değinmeden edemedim, sürç-i lisan olursa affola:

    unlu kızartılan yiyeceklerde süt, ürünün daha çabuk kıvam almasını ve pişirme sonrasında daha yumuşak bir lezzet vermesini sağlamaktadır. Bu nedenle hamura su yanında süt katmak lezzetli bir seçim olabilir. Ancak sadece su ile yapılan hamurda da pişirme sonrasında daha farklı bir lezzet alacağınıza emin olabilirsiniz.

    Basit bir örnekle açıklamak gerekirse : Akıtmayı bilmeyen yoktur sanırım (un-süt-yumurta temelli kahvaltılık). Bu akıtmanın içine şeker ve türevlerinden karıştırarak ve tavaya daha küçük ve kalın hamur dökerek pancake elde edersiniz(amerikan mutfağı). Eğer orjinal tarifimize çok az tuz ve kabartma tozu koyarsanız ve tavada ince ve tava boyutunda bir hamur tavalarsanız krep elde edersiniz(fransız mutfağı). Yada yine orjinal tarifimizdeki sütü bire bir sulandırırsanız, yumurtayı da yarı yarıya azaltırsanız ve daha büyük bir tavada orta kalınlıkta ve tava büyüklüğünde bir hamur kızartırsanız palaçinka olur(boşnak mutfağı).

    kısacası tarif bizim beğendiğimizdir. 1 bardak süt için kimse kimseyi kırmasın:)

    YanıtlaSil
  51. bende deneyeceğim şimdi çok lezzetli görünüyor. teşekkür ederim benım gibi yemek yapmayı bilmeyen bayanlar için:)

    YanıtlaSil
  52. Yumurta koyduğum icin cok zor açıldı ve cok sert bı hamuroldu yumurta koymasak daha iyi olur sanki.özlem çığ börek evine her sene esim gider ve cok beğendiğini söyler ama maalesef benimki hic güzel olmadi

    YanıtlaSil
  53. Canım gece gece çiğ börek istedi ve nette sizin tarifiniz gördüm, gerçekten çok güzel gözüktüler gözüme,hamuru bekletmeden hemen yaptım ben yine de tadı çok güzel oldu, belirteyim istedim, sevgilerle..serra

    YanıtlaSil
  54. denedim ve hiç beğenmedim hamurunu:(

    YanıtlaSil
  55. çiğbörek öyle yapılmaz arkadaslar -- tatar böreğidir -- hamuru tuz su yapıldığı gibi açılır içi soğan kıyma karabiber tuz alabildiğine su konulur ve bol yağda kızdırılmış bol yağda atıldığı gibi cıkar kıyma siz yerken pişer adıda burdan gelir ! ayranla hızlı bi şekilde tüketilmelidir

    YanıtlaSil
  56. efendimm tarifiniz harikaydı..İlk denemede ağzımızda nefis bir tat kaldı çok teşekküürler.. ecem uzun

    YanıtlaSil
  57. Feyhan ablacım,
    ben 24 yasındayım ve yeni evlendim.Eşim 5 gündür annesinin cig böreklerinden bahsetti durdu bende ona süpriz olsun diye senin tarifin üzerinden yaptım.ALLAH razı olsun ki senden Anneminkinden daha güzel olmuş yorumunu aldım:):) bu yorumun biz bayanlar için önemini bilirsin:):):) sevgiler...

    YanıtlaSil
  58. feyhancığım birde senin tarıfını deneyeceğim.nefis olmuşlar..sevgiler

    YanıtlaSil
  59. bu tarıfı deneyecegim.nefis olmuşlar..

    YanıtlaSil
  60. ellerinize saglik ailecek cok begendik tarifinizi özellikle kücük kizim peynirli istedi cok hafif oldu.

    YanıtlaSil
  61. Denedim , harika bir lezzet.
    Paylasiminiz icin cok tesekkurler.
    Elinize, emeginize, yureginize saglik
    Betul

    YanıtlaSil
  62. Tüm beğenenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  63. bir çay kaşığı karbonat
    3 yemek kaşığı yoğurt
    1 yumurta tuz
    alabildiğine un koyun
    hamura o kadar
    bekletmeye gerek yok
    içini hazırlayın.kızartın süper oluyor
    bir gece falan bekletilmesine gerek yok siper oluyor lezzetinde bir farklılık olmuyor süper kabarıyor puf puf

    YanıtlaSil
  64. Ferhan Hanim ellerine saglik, fakat benim bilmek istedigim bir nokta var.1) hamura Maya katilmasi gerekmiyormu yumusak olmadi Icin, 2) ben sogan yerine sarimsakgin Daha hos bir tat vericegine inaniyorum . Cunki ben oyle yapiyorum deneyin. Kiyma ortaligi yagli olmasi lezzeti artirir Benden tavsie denesinler .






    YanıtlaSil
  65. merhaba ben tarifi ydni gordum esim cig borek istefude yarina;-) bise sorcan malzeme listesindeki sivi yagi hamurami katiyotuz yoksa kizartmak icinmi kullaniyoruz

    YanıtlaSil
  66. Ben Aynısını sadece un su tuz ile kulak memesi yumşaklığında hamur hazırlayıp hava almayan bir poşette 1 gün buzdolabında bekleterek yapıyorum ve mükemmel oluyor deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  67. Good day! I just wish to give you a huge thumbs up for the excellent information you have here on this post.
    I will be coming back to your site for more soon.

    Also visit my blog ... massage therapist in Costa Mesa

    YanıtlaSil
  68. I blog frequently and I genuinely thank you for your information.
    This article has really peaked my interest. I'm going to bookmark your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed as well.

    my blog post fun Newport Beach massage

    YanıtlaSil
  69. Feyhan hanimcığım bu çiğ börek tarifini denedim gerçekten çok güzel oldu çok beğendik .izninizle bende Mutfakkolik net Blogumda paylaşmam isterim .sevgilerimle ...Emel

    YanıtlaSil