28 Şubat 2008

Zeytinli Mısır Ekmeği


Canım Nihan'ımın Mersin'den gelirken getirdiği, yengesinin evinde hazırlanmış kırma yeşil zeytinler, kendi suyunda 2 aydır bekliyorlardı.
Hafta içi çalıştığımız için, zeytini kahvaltıda pek tüketme şansımız olmuyor. Ben de hafta içi de tüketebileceğimiz bir şekle çevirmek için, aklıma kek ve ekmek arası bir tarif yapmak geldi.
Mısır unuyla yakışacağını düşündüm ve mısır unlu ekmek yaptım. İlk defa yapmama rağmen, muhteşem bir şekilde kabardı ve bir o kadar da lezzetli oldu.
Ben pişirmek için yuvarlak, standard bir kek kalıbı kullandım. Su bardağı ölçüsü olarak da büyükçe bir bardak kullandım.
Malzemeler
  • 4 yumurta
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı dolusu çekirdeği çıkarılıp, 2 ye bölünmüş yeşil zeytin
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane (kuru nane yerine taze nane ve dereotu da kullanabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Hazırlanışı
Derin bir kase içerisinde yumurtalar mikserle iyice çırpılır. Zeytinyağı ve süt eklenerek karıştırın. Tuz, karbonat ve unlar bir kap içinde elenir ve yavaş yavaş sütlü karışıma eklenir.
Mikserin hamur karıştırma aparatıyla pütürsüz bir hamur elde edene kadar karıştırılır. Zeytinler, nane veya dereotu eklenir ve kaşıkla karıştırlır.
Hamur yağlanmış kek kalıbına veya küçük muffin kalıplarına dökülür.
Üzerine bir tutam nane ve kırmızı biber serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 35-45 dk kadar 180 derecede pişirilir.
Pişip pişmediğini anlamak için, bir kürdan pişirme süresi sonunda keke batırılır eğer kürdan kuru çıkarsa, fırından alınır ve ılık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun..

26 yorum:

  1. Feyhancığım...nasıl bir görüntü ve iştah kabartan bir kek...offf harika ellerine sağlık...

    sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  2. Feyhancım harika bir görüntü.Ellerine sağlık. Kırma zeytinin o acımtrak tadına bayılırım ben. Bendede vardı yeni bitti. Anneme Edremit'ten göndermiş dayım. Eee bende ondan aşırmıştım geçenlerde nefisti...
    sevgiler hayırlı geceler.

    YanıtlaSil
  3. Harika bir görüntü, ellerine sağlık Feyhan'cığım.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Feyhan'cığım,
    Ben zeytini hiç aramam desem yeridir.Yıl boyunca ükettiğim zeytin sayısı 20 adettir ancak.Şimdi neden bunun açıklamasını yapıyorsun dediğini duyar gibi oldum..Kırma zeytinlerini görünce annem aklıma geldi.1 haftada kocaman kavanozu ekmeksiz yer de..))Bizde bunun adına zaguda derler..))Sade durunuk suda kalır zeytinler yiyecek olduğun zaman hafif tuzlayıp yersin..İlginç dimi??

    Neyse şimdi mısır ekmeğine geçeyim..))Zeytinleri çıkartırsam tıpkı Trabzon'un ekmeklerine benzemiş diyebilirim canım..))Balıkla güzel olur..))Kocaman öpüyorum o sevimli ve tatlı yanaklarından bitanem..Seni çok seviyorummmmmm..


    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  5. Feyzacığım ne lezzetli bir görüntü böyle. Ellerine sağlık. Bayılırım mısır ekmeği ve kırma yeşil zeytine.
    Güzel bir haftasonu diliyorum.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  6. Feyhaaaannnn beni affet. Feyza ile ikinize üst üste yorum yazınca bir de iş arasında isimler karıştı. Ne olur kusura bakma canım.

    YanıtlaSil
  7. Feyhancığım mısır unununşu kızarınca ortaya çıkan altın sarısını çok severim.Bayıldım hele de zeytinlisi olunca benim için daha bir lezzetli olmuş..Ellerine sağlık...sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Bizim oralarda da sıyah zeytınle yaparız .Yeşil zeytınlede deneyım barı.Ellerine sağlık.Optum...

    YanıtlaSil
  9. Yanında ezine peynir ve demlenmiş çayla tadını düşünemiyorum ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Zeytinli mısır ekmegini hiç tatmadım ama o kadar nefis görünüyor ki, mutlaka yapacagım...:)
    Ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  11. Harika bir ekmek olmuş, görünümü de okadar güzel ki olsa yesek dedim yani....
    Ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  12. Feyhan'cığımm,
    Mısır ununun kıtırlığını, lezzetini unların hiç birine değişmem... Hele bir de zeytin olursa malzemelerde hiiiç dayanamam:)

    Ellerine sağlık canım,

    Kocaman, sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Muhtesem gorunuyor,ben zeytine ve icinde zeytin olan her seye bayiliyorum :)) Kim bilir tadi nasil da guzeldir :)) Ellerine saglik Feyhancim :))

    YanıtlaSil
  14. Nasıl güzel bir fikir.İnsanın iştahı kabarıyor.Eliner sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Feyan süper olmuş mısır ekmeği zeytini dışından yemek için bir çaba sarfetmene gerek yok:) ellerine sağlık canım hoşçakal iyi hafta sonları bay

    YanıtlaSil
  16. feyhancım emeğine sağlık
    iyi hafta sonları dilerim

    YanıtlaSil
  17. Feyhancım daha önce yorum yazdıgımı zannediyordum, herhalde gelmedi...

    ama böyle nefis bir ekmegin tarifinide almadan gidemem doğrusu...:))

    ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  18. Değişik bir lezzet olmuş ellerine sağlık.
    Sevgiler…

    YanıtlaSil
  19. Feyhan'cığım,
    ne güzel bir tarif bu böyle.Çayla ne kadar güzel gider valla.Ellerine sağlık canım.Bannerini de çok beğendim.Sevgiler
    (MUTFAKTA BIRI MI VAR??? )

    YanıtlaSil
  20. canım çok leziz görünüyor ye beni diyor adeta ellerine sağlık kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Canım iyimisin?Sayfanı güncellemediğin için merak ettim bitanem.(ltfen kusuruma bakma)

    Fondaki kurabiyeler ne kadar şıklar..Ellerine sağlık..

    Kocaman öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  22. Feyhan'cığım zeytinli herşey kabulumdur. Ohh miss gibi. Eline sağlık. Sevgiler,

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Feyhan,
    Zeytinler harika görünüyor. Tabii ki kekte öyle. Ayrıca fotoğraftaki kompozisyon ve netlik çok iyi olmuş. Ellerine sağlık.
    Sevgiler,
    Ahmet

    YanıtlaSil
  24. Feyhancığım,
    Tam benim tarzım bir kek. Dün tarifi okudum hemen aksam da yaptım. Zeytinleri televizyon izlerken filan ayıklatacak birini bulduktan sonra cok kolay hazırlanan bir şey. Ben dereotu ve fındık yağı kullandım. Bir ara zeytin yoksa da, yesil sogan, maydonaz vb çeşitlendirerek deneyeceğim. Ölçüler de çok güzel şimdi de ofiste kekimle kahvaltımı yapıyorum. Ellerine sağlık. Sevgilerimle, Canan Pişkin

    YanıtlaSil
  25. feyhancım harika görünüyor, bayıldım. eline sağlık...

    YanıtlaSil
  26. Bayıldım hatta hayran kaldım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil