13 Mart 2008

MERCİMEKLİ HAŞHAŞLI BÖREK

Haşhaşlı hamurla, ilk kez, Kütahya'lı yazlık komşularımızın sayesinde tanıştım ve o günden beri, haşhaşın hamura verdiği tat benim için çok cezbedici oldu. İster börek, ister ekmek olarak, her zaman yenilebilecek bir lezzet.


Bu böreği de, komşularımızın ikram ettiği böreklere benzetmeye çalıştım. Onlar mayalı ve sade yapıyorlardı, ben kendimden de bir şeyler de katmak istedim ve ortaya bu hamuru dayanılmaz güzel börek çıktı.
Fakat içine koyduğum mercimekli iç bana tarz olarak biraz ters geldi. Kıymalı veya bol soğanlı patatesli olsaydı, eminim lezzeti daha güzel olacaktı. Neden mercimek derseniz, yakışacağını düşünmüştüm. Ama bence yakışmadı..:))

Bundan dolayı, mercimekli için tarifini vermeme kararı verdim. Sadece hamurun tarifi ve yapılışını vereceğim.

Malzemeler

  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un

Ayrıca;

  • 3 çorba kaşığı ezilmiş haşhaş
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
Hamurun Hazırlanışı

Su, tuz, yumurta, sıvı yağ, sirke ve aldığı kadar un konularak, yumuşak bir hamur elde edilir ve nemli bir bezle üzeri kapatılarak 1 saat kadar dinlendirilir.

Diğer taraftan haşhaş, sıvı yağ içinde ezilerek, karıştırılır.
Hamur bezelere ayrılır ve her bir beze incecik merdane ile açılarak, üzerine haşhaş ezmesi sürülür ve bohça şeklinde katlanır. Tüm bezeler bitene kadar bu işlem yapılır.

Daha sonra her bir bohça, merdane ile açılarak rulo şekline getirilir ve eşit parçalara bölünür. Her bir parça tabak büyüklüğünde açılır ve içerisine arzu edilen iç konur ve istenildiği gibi katlanır. Ben bohça gibi katladım.


Yağlı kağı serilmiş fırın tepsisine dizilir, üzerlerine fındık kadar tereyağı konur ve kızgın fırında pişirilir.

Afiyet olsun...:)))

28 yorum:

  1. Feyhancım bir birinden nefis tariflerinizi bekliyoruz....:))
    bu sefer özlettiniz kendinizi, iyi hafta sonları dilerim...

    YanıtlaSil
  2. Evet Feyhancığım...arayı açma bizi merakta bırakma.


    Sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  3. Feyhan'cığımmm,
    Ben yarı Afyon'lu olarak bu lezzeti çok iyi bilirim:)) Enfesss görünüyor seninki de....

    Ellerine sağlık canım,

    Kocaman, sımsıcak sevgiler......

    YanıtlaSil
  4. canım kurabiye getirdim:))
    haşhaşlı börekleri bende çok severim seninkde ye beni diyor adeta harika olmuş ellerine sağlık...tarifi alıyorum...öpüyorum sımsıcacık sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Süper görünüyor Feyhan'cığım, ilginç bir hamur gerçekten. Ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Feyhan'cigim,

    Ne kadar guzel olmus bu borekler. ellerine saglik.

    Sevgilerimi gonderiyor ve guzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Feyhan, fotograflarla cok guzel aciklamissin ama sormadan edemeyecegim , hamurda maya yok mu? Bir de ben Oktay Usta'dan gorup denemistim mercimekli olani. Ben bayildim, zaten bir mercimek fanatigiyim. Sogani kavurup uzerine salca eklemistim ve onlarin ustune de haslanmis mercimek. Biraz karabiber ve kimyonla tatlandirmistim. Dolapta bekleyen Turkiye'den ozenle ismarlanip getirtilmis hashasim var. Elimde sadece bir paket oldugu icin, hashasli corek ruyasi gormeye basladigimda yapacagim. Sanirim bu da pek yakinda olacak.
    Havuclu kek icin ananas koyulmazsa nasil olur demissin, ananas guzel lezzet veriyor ama koymazsaniz eger unu da biraz azaltmaniz gerekir. Iyi haftalar diliyorum

    YanıtlaSil
  8. Eline sağlık bir güzel olmuş ki hemde besleyici.Lezzetide anlatmaya gerek yok zaten.hem haşhaş hem mercimek. mükemmel

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Nagehan,
    Hamurda maya yok. Sanırım sana çok kabarık geldiler, ondan sordun.
    Tombul görüntüyü, bohça gibi katlanmasına borçlu...:)
    Mercimek konusuna gelince, isteyen deneyebilir ama ben sevmedim. Mercimeği sulu sevenlerdenim sanırım..:)))

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık feyhancığım evet patatesli olsa daha güzel olurdu fakat buda hoş olmuş.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Bence nefis bir börek olmuş..:))
    inanırmısınız hiç evde yapmamıştım, şimdi sizin tarifinizi aldım deneyecegim..çünküüüü çook begendik....
    Ellerinize sağlık....
    sevgiler....

    YanıtlaSil
  12. Çok nefis görünüyor..:) mercimek konusunda aynı fikirdeyiz...
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Çok nefis görünüyor..:) mercimek konusunda aynı fikirdeyiz...
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Notebook, I hope you enjoy. The address is http://notebooks-brasil.blogspot.com. A hug.

    YanıtlaSil
  15. Feyhancım, enfes bir şey buuu..Vallahi bayağıda uğraştırıcı bir börek galiba, ama o enfes tat için değer, ellerine sağlık,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Feyhan'cığım,neler yapmışsın sen canım..Börekler inanılmaz lezzetli görünüyorlar.Çıtır çıtır bomba olmuşlar resmen..O maharetli ellerine sağlık bitanem..Deneyip kilolara kilo eklemek gerek en kısa zamanda..)))
    Tekrardan ellerine sağlık canım benim..Kocaman öpüyorum seni ve sevgilerimi gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  17. Cok harika görünüyor,istah kabartiyor.Misafirlere gercekten de cok güzel ikram edilir.Ayirca zeytinli ekmek tarifinide mutlaka denemem lazim,gördügüm iyi oldu.Ellerine salgik süper tarifler,seviyle kal.

    YanıtlaSil
  18. Feyhancım ne hoş bir börek olmuş çok iştah açıcı görünüyor vallahi..
    Ellerine sağlık canım.
    Hoşçakal bayyyy...

    YanıtlaSil
  19. Canım,
    Mubarek Mevlüt kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını tüm kalbimle dilerim...Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Kandilin mübarek olsun canım..Sevgiler......

    YanıtlaSil
  21. inanılmaz iştah açıcılar ellerine sağlık mis miss

    YanıtlaSil
  22. Puf puf kabarmışlar.afiyet olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Feyhancım daha önce şeker hamurunu hiç kullanmadım...Ama resimlerde gördüğüm kadarıyla çok pürüzsüz ve elastik bir yapıya sahip sanıyorum....Benim yaptığım hamur biraz mat oldu ve soğumadan önce kaymak gibiydi ama soğuyup açınca sanki nişasta toplanmaları gibi hafif pürüzler oldu... bir dahaki denememde birkaç saat beklettikten sonra açmayı deneyeceğim bakalım öyle nasıl olucak...Ama açarken yırtılma falan olmuyor sadece altına nişasta serpmek gerekiyor yapışıyor çünkü...O biraz uğraştırabilir...Yalnız süsleme olarak çok güzel bir malzeme diyebilirim çiçekler, figürler çok rahat ve aynı şeker hamurundaki gibi oluyor....Kurabiye süslemeleri için şeker hamuru yoksa bence süper olur...Sevgiler....

    YanıtlaSil
  24. ne kadar değişik bir börek bu böyle, ellerine sağlık Feyhan'cığım...

    YanıtlaSil
  25. Feyhancığım ellerıne sağlık canım .Sevgıler..

    YanıtlaSil
  26. ellerinize sağlık süper görünüyor ayrıca ben haşhaşlı alan herşeyi severim ama benim sorunum ben zaten acemiyim ve yeni başladım yemek yapmaya fırın ayarı vermemişsiniz üzüldüm :(

    YanıtlaSil
  27. sevgili acemi :)))

    Fırının derecesini , bu tip hamurlar için 180 dereceye ayarlayabilirsin. Herkes doğuştan ahçı değil tabii, önemli olan öğrenmek..Bu kadar merakla eminim sizde yakında usta olacaksınız. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  28. İLGİNNÇÇ:)) DENEMEM LAZIM:)

    YanıtlaSil