Bu böreği de, komşularımızın ikram ettiği böreklere benzetmeye çalıştım. Onlar mayalı ve sade yapıyorlardı, ben kendimden de bir şeyler de katmak istedim ve ortaya bu hamuru dayanılmaz güzel börek çıktı. Fakat içine koyduğum mercimekli iç bana tarz olarak biraz ters geldi. Kıymalı veya bol soğanlı patatesli olsaydı, eminim lezzeti daha güzel olacaktı. Neden mercimek derseniz, yakışacağını düşünmüştüm. Ama bence yakışmadı..:))
Bundan dolayı, mercimekli için tarifini vermeme kararı verdim. Sadece hamurun tarifi ve yapılışını vereceğim.
Malzemeler
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta
- 2 çorba kaşığı sirke
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- Aldığı kadar un
Ayrıca;
- 3 çorba kaşığı ezilmiş haşhaş
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
Hamurun Hazırlanışı
Su, tuz, yumurta, sıvı yağ, sirke ve aldığı kadar un konularak, yumuşak bir hamur elde edilir ve nemli bir bezle üzeri kapatılarak 1 saat kadar dinlendirilir.
Diğer taraftan haşhaş, sıvı yağ içinde ezilerek, karıştırılır.
Hamur bezelere ayrılır ve her bir beze incecik merdane ile açılarak, üzerine haşhaş ezmesi sürülür ve bohça şeklinde katlanır. Tüm bezeler bitene kadar bu işlem yapılır.
Feyhancım bir birinden nefis tariflerinizi bekliyoruz....:))
YanıtlaSilbu sefer özlettiniz kendinizi, iyi hafta sonları dilerim...
Evet Feyhancığım...arayı açma bizi merakta bırakma.
YanıtlaSilSevgiler
zehra
Feyhan'cığımmm,
YanıtlaSilBen yarı Afyon'lu olarak bu lezzeti çok iyi bilirim:)) Enfesss görünüyor seninki de....
Ellerine sağlık canım,
Kocaman, sımsıcak sevgiler......
canım kurabiye getirdim:))
YanıtlaSilhaşhaşlı börekleri bende çok severim seninkde ye beni diyor adeta harika olmuş ellerine sağlık...tarifi alıyorum...öpüyorum sımsıcacık sevgiler
Süper görünüyor Feyhan'cığım, ilginç bir hamur gerçekten. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgilerimle.
Feyhan'cigim,
YanıtlaSilNe kadar guzel olmus bu borekler. ellerine saglik.
Sevgilerimi gonderiyor ve guzel bir hafta diliyorum.
Sevgili Feyhan, fotograflarla cok guzel aciklamissin ama sormadan edemeyecegim , hamurda maya yok mu? Bir de ben Oktay Usta'dan gorup denemistim mercimekli olani. Ben bayildim, zaten bir mercimek fanatigiyim. Sogani kavurup uzerine salca eklemistim ve onlarin ustune de haslanmis mercimek. Biraz karabiber ve kimyonla tatlandirmistim. Dolapta bekleyen Turkiye'den ozenle ismarlanip getirtilmis hashasim var. Elimde sadece bir paket oldugu icin, hashasli corek ruyasi gormeye basladigimda yapacagim. Sanirim bu da pek yakinda olacak.
YanıtlaSilHavuclu kek icin ananas koyulmazsa nasil olur demissin, ananas guzel lezzet veriyor ama koymazsaniz eger unu da biraz azaltmaniz gerekir. Iyi haftalar diliyorum
Eline sağlık bir güzel olmuş ki hemde besleyici.Lezzetide anlatmaya gerek yok zaten.hem haşhaş hem mercimek. mükemmel
YanıtlaSilMerhaba Nagehan,
YanıtlaSilHamurda maya yok. Sanırım sana çok kabarık geldiler, ondan sordun.
Tombul görüntüyü, bohça gibi katlanmasına borçlu...:)
Mercimek konusuna gelince, isteyen deneyebilir ama ben sevmedim. Mercimeği sulu sevenlerdenim sanırım..:)))
Ellerine sağlık feyhancığım evet patatesli olsa daha güzel olurdu fakat buda hoş olmuş.Sevgilerimle
YanıtlaSilBence nefis bir börek olmuş..:))
YanıtlaSilinanırmısınız hiç evde yapmamıştım, şimdi sizin tarifinizi aldım deneyecegim..çünküüüü çook begendik....
Ellerinize sağlık....
sevgiler....
Çok nefis görünüyor..:) mercimek konusunda aynı fikirdeyiz...
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
Çok nefis görünüyor..:) mercimek konusunda aynı fikirdeyiz...
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Notebook, I hope you enjoy. The address is http://notebooks-brasil.blogspot.com. A hug.
YanıtlaSilFeyhancım, enfes bir şey buuu..Vallahi bayağıda uğraştırıcı bir börek galiba, ama o enfes tat için değer, ellerine sağlık,
YanıtlaSilSevgiler...
Feyhan'cığım,neler yapmışsın sen canım..Börekler inanılmaz lezzetli görünüyorlar.Çıtır çıtır bomba olmuşlar resmen..O maharetli ellerine sağlık bitanem..Deneyip kilolara kilo eklemek gerek en kısa zamanda..)))
YanıtlaSilTekrardan ellerine sağlık canım benim..Kocaman öpüyorum seni ve sevgilerimi gönderiyorum..
Cok harika görünüyor,istah kabartiyor.Misafirlere gercekten de cok güzel ikram edilir.Ayirca zeytinli ekmek tarifinide mutlaka denemem lazim,gördügüm iyi oldu.Ellerine salgik süper tarifler,seviyle kal.
YanıtlaSilFeyhancım ne hoş bir börek olmuş çok iştah açıcı görünüyor vallahi..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Hoşçakal bayyyy...
Canım,
YanıtlaSilMubarek Mevlüt kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını tüm kalbimle dilerim...Kucak dolusu sevgiler
Kandilin mübarek olsun canım..Sevgiler......
YanıtlaSilinanılmaz iştah açıcılar ellerine sağlık mis miss
YanıtlaSilPuf puf kabarmışlar.afiyet olsun..sevgiler
YanıtlaSilFeyhancım daha önce şeker hamurunu hiç kullanmadım...Ama resimlerde gördüğüm kadarıyla çok pürüzsüz ve elastik bir yapıya sahip sanıyorum....Benim yaptığım hamur biraz mat oldu ve soğumadan önce kaymak gibiydi ama soğuyup açınca sanki nişasta toplanmaları gibi hafif pürüzler oldu... bir dahaki denememde birkaç saat beklettikten sonra açmayı deneyeceğim bakalım öyle nasıl olucak...Ama açarken yırtılma falan olmuyor sadece altına nişasta serpmek gerekiyor yapışıyor çünkü...O biraz uğraştırabilir...Yalnız süsleme olarak çok güzel bir malzeme diyebilirim çiçekler, figürler çok rahat ve aynı şeker hamurundaki gibi oluyor....Kurabiye süslemeleri için şeker hamuru yoksa bence süper olur...Sevgiler....
YanıtlaSilne kadar değişik bir börek bu böyle, ellerine sağlık Feyhan'cığım...
YanıtlaSilFeyhancığım ellerıne sağlık canım .Sevgıler..
YanıtlaSilellerinize sağlık süper görünüyor ayrıca ben haşhaşlı alan herşeyi severim ama benim sorunum ben zaten acemiyim ve yeni başladım yemek yapmaya fırın ayarı vermemişsiniz üzüldüm :(
YanıtlaSilsevgili acemi :)))
YanıtlaSilFırının derecesini , bu tip hamurlar için 180 dereceye ayarlayabilirsin. Herkes doğuştan ahçı değil tabii, önemli olan öğrenmek..Bu kadar merakla eminim sizde yakında usta olacaksınız. Sevgiler..
İLGİNNÇÇ:)) DENEMEM LAZIM:)
YanıtlaSil