11 Eylül 2007

10. yıl pastası

Bu pastaları işyerimde 10.yılımı doldurduğum için hazırladım. Aslında bütün bir pasta yapacaktım fakat sonra nerden aklıma estiyse, tek kişilik forma dönüştürdüm.

Pastaların dekorasyonu için, şeker hamuru kullanmayı düşünmüştüm, fakat iş dönüşü, keklerini, kremalarını hazırlayıp, dekorasyon kısmına geçtiğimde, hem çok yorulduğum hem de saat oldukça geç olduğu için, (1:00 olmuştu) fazla dekorasyona giremedim ve ara kremalarla ve frambuazlı glazür ile olayı noktalamaya çalıştım.
Haliyle, pastalar istediğim kadar şık olamadılar. Ne yapalım bu da böyle olsun dedim.

Dekor tabii ki önemli ama benim için lezzet ondan daha önemlidir.
Süper dekorlu, eğlenceli pastalar yaratıp, içinde gram lezzet katılmamış, nice pastalar yedim. Tadı yavan, yesen de yemesen de bir şey kaybetmeyeceğin nice pastalar.. Bence hepsi dengede olmalı...

Nihayet, dekoru zayıf pastalarımı ofiste ikram ettiğimde, arkadaşlarım çok lezzetli buldular. Bu da beni çok memnun etti.





Bu pastalar için 2 çeşit kek hazırladım. Biri çikolatalı çamur kek
http://leziztarifler.blogspot.com/2007/06/chocolate-mud-cake.html, diğeri ise Madeira kek http://leziztarifler.blogspot.com/2006/12/brtlenli-pasta.html.

Krema olarak da iki çeşit krema kullandım. Biri bol çikolatalı Martha Stewart'ın kreması http://leziztarifler.blogspot.com/2006/10/blog-post_31.html ,diğeri ise Emel Başdoğan'ın kitabından alıp çok beğendiğim vanilyalı krema.
Meyve olarak ise frambuaz kullandım. Hem çikolataya, hem de beyaz kremaya çok yakıştı.

Emel Başdoğan'ın Pasta yapımı kitabından alıp, uyguladığım ve çok beğendiğim vanilyalı krema;

Malzemeler

  • 225 gr toz şeker - ben 200 gr olarak uyguladım.
  • 75 gr nişasta
  • 15 gr un
  • 750 ml süt
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı çırpılarak koyulaştırılmış krema, Tikveşli ile daha performanslı oluyor.
Hazırlanışı
Toz şeker, un ve nişasta çelik bir tencerede karıştırılır. Ilık süt yavaş yavaş eklenir. Çırpıcıyla iyice karıştırılır. Homogen hale gelince, içine yumurtalar eklenir ve çırpılmaya devam edilir. Tencere kısık ateşe oturtulur ve sürekli karıştırılarak, koyu muhallebi kıvamına getirilir. Ateşten alınır ve içine vanilya eklenir. İyice soğuyunca, dolapta bekletilerek soğutulmuş, krema eklenir ve mikserle iyice karıştırılır. Üzeri strech film ile kaplanıp, buzdolabında bir saat kadar bekletilir sonra kullanıma hazırdır.
Sanırım bir sonrakinde içine muz parçacıkları ilave ederek kullanacağım. Çok yakışacağını düşünüyorum.

13 yorum:

  1. Tatlı Feyhan'cığım,
    Bende yanaklarına tatlı bir buse kondurup, 10.yılını burdan kutlasam kabul eder misin canım?
    Huzurla,sağlıkla ve enerjiyle dolu nice yıllar dilerim iş yerinde.Başarıdan başarıya koşman dileğiyle..

    Hayırlı ve bereketli ramazanlar canım.

    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  2. Canım Gül'cüm,

    Ne kadar tatlı ve de naziksin. Kabul etmek ne demek, çok memnun olurum canım. Güzel temennilerin için de çok teşekkürler. Sana da hayırlı Ramazan lar canım. Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Feyhan bol kazançlı ve huzurlu daha nice on yıllar dilerim sana. Her zaman söylüyorum, önemli olan pastanın lezzeti, gerisi tatlı bir hayal. Ben şeker hamurlu pastaları ve kurabiyeleri yapmayı çok seviyorum ama iş yemeye geldimi tercihim hep kremalı ve soslu pastalar. Ayrıca çok süslü pastalarda şuna dikkat ettim. Pasta ne kadar süslü olursa, yenirken lezzetine olan dikkat o kadar azalıyor. Yani dikkatler süste kalınca, lezzet hep geri planda kalıyor.Buda çok hoş değil, sonuçta bunlar pasta. Seninkiler bence çok şirinler çünkü renkler güzel, lezzetleri ise zaten buradan bile belli oluyor, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. canım feyhuşcuğum

    Daha nice 10. yıllara canım dosttum.
    akşam geliyorum umarım bize ayırmışsındır.Valla tekrar yapmak zorunda kalırsın.Baktık yemeden olmaz kıskaçlıktan çatlıcam iş arkadaşlarını
    Hafif sitem yapmama izin ve iş arkadaşları düşünüldü ya dostlar
    bu muhteşem lezzetten mahrummuyuz
    seni çok çok kutluyor sevgiyle kucaklıyorum ufak hatırtlatma bizinde dostluğumuzun 13 yılı doldu haberin olsun..))
    ayla tüylüoğlu

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Ufuk'cum,

    Güzel temmenilerin için çok teşekkür ederim. Benimle lezzet konusunda aynı fikirde olmana çok sevindim. Ben de sana hayırlı ramazanlar ve bol kazançlar diliyorum canım. Kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Canım Ayla'cım,

    Aslında sizler için buzlukta bir adet tam senin sevdiğin gibi, çikolatalı trüf pastam mevcut. İlk gelen yer ona göre..:))

    Dostluğumuz için de, gerçekten 13 sene oldu ha, sen tutarsın tarihleri bilirim. Ben 10 yıldan fazla olduğunu biliyordum ama tam 13 yıl olduğunu bilmiyordum.

    O zaman bunun şerefine, memnuniyetle bol muzlu, çikolatalı bir pasta yapayım, ne dersin????.

    Dostluğumuz hep daim olsun. Kocaman öpücükler, sevgiler canım..
    Her şey gönlünce olsun.

    YanıtlaSil
  7. Feyhan'cığım,
    Düşünüp böyle pastalar yaptığın için bile övgüyü hak ediyorsun. Bence emekliliği bekleme zeytin için. Yani bence...

    YanıtlaSil
  8. Tijen'cim,

    Çok haklısın. Bana rica etsem öğretir misin?

    YanıtlaSil
  9. Feyhan'cim 10. yilin kutlu olsun canim hep böyle basarili hep böyle sevgi dolu günler gecirmen dilegiyle,
    Pastalar nefismi nefis olmus ellerine ve yüregine saglik sevgiler,
    Hayirli Ramazanlar...

    YanıtlaSil
  10. 10. YILIN KUTLU OLSUN CANIM. PASTACIKLARIN ÇOK CİC OLMUŞLAR. ELLERİNE SAĞLIK. TATLARININ GÜZELLİĞİNDENDE EMİNİM.(sen yaparsın da!) HAYIRLI RAMAZANLAR CANIM
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  11. Azize'cim, teşekkür ederim. Sana da hayırlı Ramazan'lar. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  12. ellerinize saglik hayirli ramazanlar

    YanıtlaSil
  13. Feyhancım sobelendin canım haberin olsun. Bana gelirsen bilgilenirsin.
    sevgiler

    YanıtlaSil