4 Aralık 2006

Böğürtlenli Pasta




Bu pasta ilk şeker hamuru denemem oldu. Daha önce marzipan hamurundan yapmış olduğum pembe güllerin, pembe şeker hamuru ile kaplanmış bir pasta üzerinde şık duracağını düşünerek bu pastayı yaptım. İçinin de dış rengi ile uyumlu olması açısından, sade Madeira kek hamuru ve frambuazlı krema kullandım.
Madeira keki oldukça dolgun oluyor ve piştikten sonra uzun süre dayanıyor. Bu özelliklerinden dolayı, şeker hamuru ile kaplaması ya da icing ile çalışılması oldukça kolay bir kek oluyor. İçindeki tereyağından dolayı lezzeti de bir o kadar güzel. Tek başına kek olarak da rahatlıkla tüketilebilir. Belki sadece bir çeşit glazür ile renklendirilip, bir çiçekle süslenerek küçük kek formlarında da servis yapılabilir.
Bir sonraki çalışmam da bunu denemeyi düşünüyorum.

Malzemeler

23 lik Madeira Kek için

450 gr un
2 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
350 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
350 gr toz şeker (ben kekte daha iyi çözünmesi için rondodan geçirip inceltiyorum)
6 çırpılmış yumurta
2 yemek kaşığı limon suyu

Frambuazlı Krema için

1 paket Dr. Ötker Frambuazlı pasta kreması
Paketin üzerinde tarif edildiği şekilde kalan malzemeler
1 kutu dondurulmuş frambuaz veya böğürtlen (oda sıcaklığında bekletilip eritilecek ve suyu süzülecek)

Islatmak İçin

Kayısı reçeli
Ilık su

Pastanın Üstünü Kaplamak için

Beyaz şeker hamuru
Bembe gıda boyası
Daha önceden marzipan kullanarak yapmış olduğum pembe güller
Yeşil gıda boyası katılmış ve yaprak motifinde kesilmiş şeker hamuru
Pembe parlak pasta dekor incisi


Pastanın Yapılışı

Madeira Kekin Yapılışı

Fırını 160 C ye ısıtın. 23 cm lik bir kek kalıbının altını ve kenarlarını yağlı kağıt ile kapladıktan sonra, bir mutfak fırçası yardımı ile az miktarda yağlayın.
Karıştırma kabında un ve kabartma tozunu iyice karıştırın mümkünse 1-2 kez eleyin.
Unlu karışıma tereyağı, şeker, çırpılmış yumurtalar ve limon suyunu ekleyin.
Mikserin hamur karıştırıcısı ile, karışım iyice birbirine karışıp, homojen bir hale gelinceye kadar karıştırın.
Daha sonra tahta bir kaşık yardımıyla, hamuru çırpa çırpa 2 dakika kadar iyice karıştırın.
Karışımı, kek kalıbına dökün ve üstünü tahta kaşık yardımı ile düzleyin.

Kekimizi 1 3/4 ile 2 saat kadar pişiriyoruz. Piştiğini anlamak için, bir kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz.

Kek pişip soğuduktan sonra kalıbın çıkarılır ve ortadan 3 e kesilir.
Her bir parça ılık su ve kayısı reçeli ile hazırlanmış karışımla iyicene ıslatılır.

Frambuazlı krema, paketin üzerinde tarif edilen şekilde hazırlanır ve her bir kek katının arasına sürülür. Kremanın üzerine frambuazlar dizilir.

Kekin tüm katları bu sırayla birleştirilir.

Kekin en üstü pembe gıda boyası katılmış şeker hamuru ile kaplanır.
Güller ve yapraklar şeker hamurunun üzerine yumurta akı sürülerek sabitlenir.

Ben kekin kenarına ayrıca bordo renkli bir kurdela da yerleştirdim daha şık görünsün diye.

Afiyet olsun.

5 yorum:

hanimiş dedi ki...

Renkler ne uyumlu ne hoş olmuş...

Adsız dedi ki...

Ay ay ay ne pastaydi oyle, hala gozumun önündeydi, simdi resmini görünce tekrar canlandi sanki. Renk uyumu, güllerin sekli, yapraklari, güllerin icindeki incileri, bu kadar mi saniyorsunuz, bir deeeee cevresini saran kurdelesiiii. Muthisti. Ve fakat eger tadi guzel olmasaydi, tüm bu güzellikler bir anda silinebilirdi, tadi da nefisti, cok hafif, insanin icini bayiltmayan, tekrar yemek isteyeceginiz, tekrar yemek isteyeceginiz, tekrar yemek isteyeceginiz, anlatabildim mi Feyhosum.

Sabahat

Adsız dedi ki...

Sayenizde kurdeleli pasta da görmüş oldum. Gercekten cok guzel gorunuyor, duyduguma gore tadi da cok guzelmis, siz bu isin profesoru olacaksiniz yakinda.

Ozlemcik

Feyhan Sönmez dedi ki...

Çok şekersiniz Sabaht ve Özlem hanımlar...
Sizleri çok seviyorum.
Özlem'cim beni takip et daha neler göreceksin.
Ama bunun için misafir gelmesi şart yoksa nasıl yeriz bu pastaları sonra.
Tarifini de istiyormusun şekerim?.

Adsız dedi ki...

Tabii tarifini de isteriz, biraz uzundur sanirim ama...

Ozlemcik