1 Ekim 2007

Pırasalı 30 Kat Böreği

Ramazan ayı gelince, ilk aklıma gelen lezzetler çorba, açma börek ve güllaçtır.

Bu Ramazan'da, bir dost evine iftara giderken, bu böreği yapmak geldi içimden. Genelde bu tarz böreklerde ıspanaklı çok sevmeme rağmen, pırasayı da denemek istedim. Çok hafif güzel bir börek oldu.
Malzemeler
  • 1 kg un
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 30 gr zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı zeytinyağı, eritilmiş tereyağı karışık

İç Malzeme

  • 1 kg pırasa
  • 1 kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yumurta
  • 1 yumurtanın beyazı

Üzeri İçin

  • Bolca susam
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 5 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Pırasa ve soğan ince ince doğranır. Tuz ve karabiber ilavesiyle, bir tavada kavrulur. Yumuşayınca ve suyunu tamamen çekince ateşten alınır ve soğyunca içine çırpılmış yumurtalar konur.

Hamuru için, un hamur yoğurma kabına elenir. Sirke, zeytinyağı, tuz eklenip, çok yumuşak olmayan bir hamur haline gelinceye kadar su eklenir.

Takribi 3-3,5 bardak kadar su ekledim fakat kullanılan unla alakalı olduğundan net ölçü veremiyorum. Bir sürprizle karşılaşmamak için, eğer bu tarifi uygulayacaksanız, suyunuzu yavaş yavaş eklemenizi öneririm.

Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün. En az 1 saat kadar dinlendirin.

Hamuru 30 parçaya ayırın. Ve bir parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine fırçayla yağ karışımından sürün. 15 adet parçayı üst üste yağlayarak koyun. Ve diğer 15 parçaya geçin.

Bu işlemin sonunda, her kat hamurun arası yağlanmış olmak üzere toplam 2 yüksek tabak boyunda hamurunuz olacaktır.

Tepsinizi bolca yağlayın. Ilk 15 katlı parçayı açarak, tepsiye yayın. Hamurun üzerine pırasalı içi yayın. ve diğer 15 katlı parçayı açarak, pırasalı karışımın üzerine kapatın. Bir bıçakla, bir kaç yerden hamuru delin. Bir yumurtanın sarısını çırparak fırçayla, böreğin üzerine sürün. Üzerine tereyağını gezdirin ve bolca susam serpin.

Önceden ısıtılmış 175C fırında 40 dakika kadar böreğin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

18 yorum:

aslı kaya dedi ki...

sLM. Böreğin güzel görünüyor. Prasalı börek olduğunu duymuştum ama hiç yemedim. yapıcam zaman tarif senden ellerine sağlık.Sevgiler...

ebrulitatlar dedi ki...

Feyhan'cım kayınvalidem boşnak ve pırasalı böreği nefis yapar. Bende çok severim. Ama hiç kendim denemedim. Ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Canım çekti valla. Bu arada senin çiğ böreğin tarifini aldım. En kısa zamanda deneyeceğim inşallah. Sevgiler..

zerrin - misss dedi ki...

merhaba,

ben önce maşallah demek istiyorum :) 30 kat ..

Yemeye doyum olmaz.. hem de pırasalı. Pırasayı börekte pek severim.

Ellerinize sağlık

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mmmmmm çok lezzetli görünüyor Feyhan'cığım. Ellerine sağlık. Ben de çok severim pırasalı böreği, nefis olur.
Sevgiler,

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

merhaba,

pırasalı börek çekinerek ben de denemiştim bir kez ama hiç de umulmayacak bir lezzet çıktı karşıma o yüzden severim

ellerine sağlık börek çok güzel görünüyor...

sevgiler

elmaşekeri dedi ki...

off gökdelen gibi börek 30 kat


Ben börek yapinca ancak gecekondu gibi oluyo valla anliycan 30 kat nerde zemin kattan yukarisi yok..


Ellerine saglik kimbilir ne kadar muhtesem bir tadi vardi..

Feyhan Sönmez dedi ki...

Sevgili Aslı,

Denersen pırasalı böreği beğeneceğine eminim canım. Tarifi denersen, görüşlerini bildirirsin.
Sevgiler

Ebru'cum,

Çok canın çektiyse bir dilim yollayayım seve seve..

Zerrin'cim, teşekkür ederim canım.

Burçin'cim, çok naziksin canım, teşekkürler.

Sevgili Esra'cım,
Pırasalı böreği sevdiğine memnun oldum. Çok hafif ve güzel oluyor gerçekten. Sevgiler...

yemegim dedi ki...

Canim Feyhan'im bu ne güzel bir görüntü böyle himmm... tepsiden cikarmadan bile sunabilirsin görüntüsü harika birde pirasaliymis oh oh yemede yaninda yat ellerine saglik canim sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

feyhan'cigim,
Borek icin soyleyecek tek soz var, harika olmus, buradan bile kokusunu alabiliyorum, eline ve koluna saglik. Keske yakin olsak, hemen gelirdim :)
Sevgiler

Feyhan Sönmez dedi ki...

Sevgili Elma Şekeri,

30 kat üst üste ama, sonucta o katlar, tek açarken, birbirine öyle bir entegre oluyor ki, sonuçta yerken sanki 10 kat gibi..
Ama lezzeti süper. Bir dlim alır mısın?.

Seval'cim, sana memnuniyetle ayırdım hadi gel.

Aybike'cim, teşekkür ederim, keşke yakın olsaydın, fırından çıkar çıkmaz seni hemen davet ederdim.

damak tadı dedi ki...

Feyhan'cığım,harika görünüyor böreğin canım.Çok değişik ve lezzet bombası bir börek olmuş.Sana ayrıca börekle ilgili sorularım olacak canım.

Şimdi işimin başına dönmem gerekiyor.Kocaman öpüyorum seni canım Feyhan'cığım.Ellerine sağlık..

Düğme Bay'la Binbirçeşni Hayat... dedi ki...

oh oh feyhan ne guzellık bu ya..ben ıspanaklı ve pırasalı içe bayılırım bu arada..ellerıne saglık...sevgılerımle...saliha

Düğme Bay'la Binbirçeşni Hayat... dedi ki...

oh oh feyhan ne guzellık bu ya..ben ıspanaklı ve pırasalı içe bayılırım bu arada..ellerıne saglık...sevgılerımle...saliha

Feyhan Sönmez dedi ki...

Tatlı Gül'cüm,
Ne zaman istersen sorularını yanıtlarım. Teşekkür ederim canım.

Saliha merhaba canım. Teşekkür ederim.

PASTARDA dedi ki...

Pırasalı börek denince aklımaaa !! Babam babam babam gelir..
Normalde z.yağlı yemeğini koy ağznına sürmez ama böreğine dayanamaz kendisi..Pratik olaydı hemen yapıverirdim ama şu 30 kat beze açımı için seni ellerinden öpüyor , önünde saygıyla eğiliyorum Feyhancım..
Sevgiler

Feyhan Sönmez dedi ki...

Pastarda'cım, çok tatlısın, sağol.

lezzetlilerim dedi ki...

Immmmmmmmm �ok a�m nerde benim p�rasal� b�re�im? Ellerine sa�l�k nefis g�r�n�yor can�m. Sevgiler

serra dedi ki...

Çok guzel gözüküyor doğrusu arnavut asıllı olduğumuzdan pırasaya bayılırım ama 30 hamur açmaya cesaretim yok doğrusu, annem bu böreği 2 kalın yufkadan yapar ama kat kat gözükür. Kalın açtığı her bir yufkanın kenarlarına 6-7 çentik atıp bu kısımları içe katlayıp tekrar açar, temelde aynı mantık sanırım.. Ellerinize sağlık, sevgiler..