Bu etkinliğe ben de çok sevdiğim Hint mutfağından 2 örnekle katılmak istedim. Hint mutfağı, baharat açısından oldukça zengindir ve baharatları kullanma konusunda bana göre en usta mutfaklardan biridir.
Tuğba'ya düzenlediği etkinlik için teşekkür ederim ve etkinliğini ithaf ettiği rahmetli arkadaşı, Vildan Zeybek Korkutan'a Allah'tan rahmet dilerim.
Bu etkinlik için, Garlic Naan (Sarımsaklı Ekmek) ve Masoor Dhal (Baharatlı Mercimek) yapmayı tercih ettim.
Gerek yurtdışı, gerekse Istanbul'daki Hint yemekleri denememde, en çok sevdiğim yemekler arasında, Naan denilen ekmek türleri ve sebzeli kariler(curries) gelir.
Hintliler de, bu ekmekleri bandıra bandıra bu tür kariler ile beraber afiyetle yerler...:))
Bu tarifleri, Hamlyn'in "Complete Indian Cooking" kitabından aldım, denedim ve çok beğendim.
Mercimekte kullanılan Garam Masala yı bulmak zor olabilir. Eminönü'nde bulunan Mısır Çarşısındaki bir dükkandan almıştım, onu kullandım.
GARLIC NAAN - SARIMSAKLI EKMEK
Malzemeler (12 adet için)
- 375 g un
- 1 1/2 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 15 gr yaş maya
- 150 ml ılık süt
- 150 ml yoğurt
- Ekmekleri pişirmek için sıvı yağ
- 125 gr tereyağı
- 2 çorba kaşığı haşhaş tohumu
- 12 diş sarımsak, tuzla dövülmüş ve yağda hafifçe kavrulmuş
Hazırlanışı
Büyük bir kasede, un, şeker, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Çukur bir kasede, mayayı ılık süt içinde eritin ve yoğurt ile karıştırın. Un ile mayalı karışımı karıştırarak, yumuşak oluncaya kadar iyice yoğurun.
Hamuru derin kaseye geri koyun ve temiz bir bezle üzerini örtüp, 4 saat kadar mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru 12 eşit parçaya ayırın ve her birinin içine 1 çay kaşığı sarımsak koyarak, elinizle top şeklinde yuvarlayın. Sarımsak hamurun ortasına yerleşecektir. Sonra elinize bir parça un alarak, bir elden diğerine geçirmek suretiyle, hamuru yuvarlak olacak şekilde açın.
Tüm hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra, altı kalın bir kızartma tavasını, sıvı yağ ile yağlayın ve çok sıcak oluncaya kadar ısıtın. Ateşi kısarak, ekmekleri önlü arkalı pişirin ve bir tabağa alın.
Her iki yüzünü de tereyağı ile yağlayın ve haşhaş tohumu serpin.
MASOOR DHAL
Malzemeler (4 kişilik)
- 4 yemek kaşığı yağ
- 6 karanfil tanesi
- 6 parçalanmış kakule tanesi
- 2,5 cm uzunluğunda tarçın kabuğu
- 1 doğranmış orta boy soğan
- 2,5 cm lik, kabuğu soyulup doğranmış taze kök zencefil
- 1 adet doğranmış yeşil biber
- 1 diş ezilmiş sarımsak
- 1/2 çay kaşığı garam masala
- 250n gr sarı mercimek
- 4 çorba kaşığı limon suyu
- Tuz
- Üzerini süslemek için, 2-3 kurutulmuş biber
Hazırlanışı
Derince bir tencerede, yağ, karanfil, kakule ve tarçın kızartılır ve aromalarının yağa geçmesi sağlanır.
Soğan eklenir ve karıştırılarak, pişene kadar kızartılır. Zencefil, yeşil biber, sarımsak ve garam masala eklenir ve 5 dakika kadar karıştırılarak pişirilir.
Mercimekler eklenir ve 1 dakika kadar kavrulur. Tuz ve yeteri kadar sıcak su eklenir. Su, mercimeklerin 3 cm yukarısına çıkacak kadar eklenmelidir.
Karışım iyice koyulaşana kadar kaynatılarak pişirilir.
En sonunda limon suyu eklenir, karıştırılır ve kurutulmuş kırmızı biber ile süslenerel servis yapılır.
Afiyet olsun.
19 yorum:
Feyhan'cigim, birbirinden guzel tariflerin icin cok tesekkur ediyrum. Ozellikle bu ekmegi cok severim ben ve herkese de tavsiye ederim. Sevgilerimle,
sarimsakli ekmekcikler mis gibi olmus ,etkinlik icin güzel secim yapmisssin canim iki tarifde nefis olmus eline saglik
merhabalar Feyhancigim, ellerine saglik bende pakistanli arkadasim Saira da bu naan in ayri cesidini ve masoor dhal dan yemistim cok harika oluyor ellerine saglik,seninkide harika olmus, sevgiler...
Ne kadar da harika ve ilginç tarifler vermişsiniz...sizin sayfanıza geldimmi mutlaka nefis bir tarifle karşılaşıyoruz..:))
İki tarifinizi de notlarıma aldım, mutlaka yapıp tatdına bakacağım...:)))
Ellerinize sağlık....
Feyhan'cığım,
Öneri için çk teşekkür ederim.
Hint mutfağı bana biraz ağır gelse de lezzetlerin çok güzel ve özenli görünüyor. Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
canım nefis görunuyor ellerine sağlık ayrıca kaanın doğum gununu kutlarım..
canım nefis görunuyor ellerine sağlık ayrıca kaanın doğum gununu kutlarım..
Feyhan'cim tarifler cok degisik ama nefis görünüyorlar canim ellerine saglik,güzel bir hafta sonu diliyor sevgilerimi gönderiyorum...
ellerine saglik canim
Feyhancım ne kadar değişik lezzetler böyle..Çok iştah açıcı...Özellikle sarmısaklı ekmeklere bayıldım..
Ellerine sağlık,
Sevgiler,
ELLERINE SAGLIK FEYHAN...ENFES DURUYORLAR..
SEVGILER
ekmekler çok güzel ellerine sağlık. uzanabilsem alacağım bir tane. sevgiler
Sevgili Feyhan ne guzel tarifler.Ellerine sağlık.Sevgiler.
Çok orijinal tariflerle katılmışsın Feyhancığım. Eminim lezzeti de güzeldir.
Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Feyhan canımın içi,
Bu ekmekciklerden kaldımı hiç..))İnan çok severim..Lübnan'da da buna benzer ekmekler vardı.Bu konuda boğazıma çok düşkün olduğum bu tür hamur işlerini çok severim ben..
Masoor Dhal'i biliyorum.Yerinde tadına bakmıştım canım..Eminim senin yaptığın çok daha lezzetli olmuştur..))O hünerli ellerine ve güzel gönlüne sağlık biricik Feyhan'ım..
Sevgilerle kal
feyhancım ellerine sağlık ne kadar iştah açıcı görünüyorlar...sevgilerimle
Feyhancım canım...
Ellerine sağlık...Ben de bu ara 2 arkadaşım sayesinde Hint Fİmleri seyretmekten bu mutfağada merek salmak üzereyim::))))
Shakruk Han filan.....
Ben de ekmeği deneyeceğim....
Sevgiler,
İlkay
Feyzan'cığım nasıl canım çekti şimdi şu sarımsaklı ekmekten. Hint yemeklerine bayılırım zaten. Sultan Ahmet'te genelde gittiğimiz hint restorantına uzun zamandır gitmediğimizi farkettim :) Mutlaka bu hafta gitmem lazım şimdi şart oldu. Ama en yakın zamanda bu tarifleri deniycem. Eline sağlık.
Feyhan'cığım ne güzel olmuş ekmeklerin. Bayılıyorum Hint ekmeklerine. Hele bir de tandırda pişirdikleri ekmekler yok mu, aynı bizimkiler...
Yorum Gönder