14 Eylül 2008

ENFES MEZELER - ŞAKE SEMRA İZGİN

Yaz döneminden dolayı, uzun bir ara vermek zorunda kaldım. Bu dönemde beni merak eden, öncelikle sevgili Damak tadı Gül, sonra sevgili Sihirli kepçe Feyza ve daha nice arakadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hepiniz çok tatlısınız...:)

Bu uzun dönemde yapıp ama yayınlayamadığım ve sizlerle paylaşmak istediğim çok şey var.
Sırayla hepsini yayınlayacağım.

Fakat açılışı, benim yaptığım bir tarifle değil de, bir kişiyi sizlere tanıtarak yapmak istedim.
Bu tatlı bayanın adı SEMRA İZGİN bir soğuk meze duayeni.

Bu yaz verdiğim ufak ve önemli bir davetten dolayı, soğuk mezeleri hazır almaya karar verdim. Soğuk mezeler davetin temasını teşkil ediyordu ve benim için çok önemliydi.

Yakın bir arkadaşımın sürekli aldığı bir yer vardı ve bu mezelerle gayet başarılı davetler veriyordu. Kendisine danıştım ve beni Semra hanım'a yönlendirdi.

Semra hanım'la ilk tanışmam bu şekilde oldu. İyiki de tanışmışım. Birbirimizi çok sevdik..
Kendisi çok ama çok tatlı, belli bir kültürün kadını..Bir o kadar enerjik ve hareketli.

Davetten bahsedince mezelerini tatmam için beni evine davet etti. İyi ki de gitmişim. beraber geçirdiğimiz 3 saat içinde bana hem hayat hikayesini anlattı hem de o anda başka müşterileri için yaptığı, leziz mezelerinden ikram etti. Tatlı yedik tatlı konuştuk derler ya biz de meze yedik ve anılarını yad ettik Semra hanım'ın. Ama ne anılar...

1955-1970 yıllarında İstanbul Sarıyer'de bulunan meşhur Armenak Restaurant'ının sahibinin kızı, görmüş geçirmiş nev-inden biri Semra İzgin. Eski İstanbul'lu. Yıllarca babasıyla beraber mutfakta, eski İstanbul'un ve Ermeni mutfağının en güzel mezelerini pişirmişler, seçkin müşterilerine sunmuşlar.
Evlilik ve 2 çocuk yetiştirmenin ardından, Semra hanım, içindeki yemek, meze yapma arzusuna karşı koyamamış ve çok sevdiği mutfağa profesyonel olarak geri dönmüş.

Kendi meyhanesini açmış, seçkin ve bu lezzeti tanıyan müşterileri, aynı lezzeti tatmak için, İstanbul'un dört bir yanından gelirlermiş.

Aradan geçen yıllar, kendisine bazı istenmeyen olayları yaşatmış ve şu an evden meze yapmaya başlamış. Yaptığı mezeleri, Kınalı adadaki ve bizler gibi kendisine ulaşan müşterilerine yolluyor ve geçimini bu şekilde sağlamaya çalışıyor.

Anılarla geçen buluşmamızda, tattığım lezzetler arasında, zeytinyağlı hamsi, yaprak dolma, topik, patlıcan salata, tavuk ciğeri, kadınbudu köfte, midye dolma vardı.

Zeytinyağlı dolmayı herkes yapar fakat ben böylesini ilk defa yedim. Kendi kendine sos içinde pişmiş hamsisi, topiği, tel tel dökülen kadınbudu köftesi, ciğeri, midye dolması her şey mükemmeldi.

Bunun yanında Semra hanım'ın soğuk meze listesi çok uzun. Benim bile daha önce hiç duymadığım, o kadar değişik meze isimleri verdi ki, bu kesin başka bir kültür, ona karar verdim.

Ondan tarif almak için öldüm ama :))))

Ben ve misafirlerim, kendisinden davetim için aldığım mezelerden çok ama çok memnun kaldık. Fiyatları da gayet makul. İstenirse, adres de teslim edebiliyor fakat şu aralar ayağını kırdığı için bu hizmet mümkün değil.

Eğer bu güzel mezelerden satın almak, Semra hanım'ı tanıyıp, eski İstanbul mezeleri konusunda bilgi almak isterseniz ve davetlerinizde misafirlerinize bu leziz damak tadını tattırmayı arzu ederseniz, Semra hanım'ın cep telefon numarasını veriyorum.

Semra İzgin , cep telefonu 0535 795 20 03

Kendisine hazırlıksız gittiğim için telefonumla alelacele bir kaç resim çekebildim. Sohbet ve lezzet resim çekmeyi unutturdu resmen..:)

4 yorum:

İlker Ergin dedi ki...

Selamamm,hoşgeldin ama pir geldin doğrusu.Mezeler harika.Böyle bir ustayla bizleri tanıştırdığın için çok teşekkür ederim.Bilgilerini not aldım.Mutlaka bir gün yolumuz kesişecektir kendisiyle.Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Bayramini kutluyor, daha nice saglikli ve guzel bayramlar diliyorum.

Sevgilerimi gonderiyorum.

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

Küskünlerin barıştığı, sevenlerin biraraya geldiği, rahmetle ve şefkatle dolu günlerin en değerlilerinden olan Ramazan Bayramın kutlu olsun canım..sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Canım arkadaşım,seni tekrar burada görmek beni çok mutlu etti..Hem yaz tatili hem işlerin yoğunluğu olunca böyle oluyor ne yazıkki..

Semra Hanımın mezeleri gerçekten çok leziz görünüyor..Bizimle paylaşman çok büyük incelik..Ayyy,özlemişim seni tatlı Feyhan'cığım..Çok ama çok öpüp sevgilerimi gönderiyorum canım..