13 Haziran 2007

Mantar Kurabiye


Bu kurabiye mısır nişastasından yapıldığı için, ağıza alındığı anda dağılıyor.
Ben şekil olarak mantar şekli verdim. Çünkü bu şekle hem bayılıyorum hem de bana çok dekoratif geliyor. Sunumu hoş oluyor..:)))

Başka yuvarlak şekillerde de, hatta hamurun bir kısmına kakao karıştırılarak, beyaz hamur ve kakaolu hamur birlikte elde yuvarlandığı takdirde, iki renkli kurabiye olarak da hazırlanabilir.

Yapılışı çok zahmetsiz ve kolaydır.

Malzemeler

1 paket oda ısısında bekletilerek yumuşatılmış tereyağı (aslında orjinal tarif de margarin var ama ben margarin kullanmamayı tercih ediyorum.)
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kakao
4 su bardağı mısır nişastası
Yarım su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu

Hazırlanışı

Bir kapta tereyağı, pudra şekeri, yumurta ve vanilya karıştırılır.
Ben genelde hamurlarımı mikserde hazırlıyorum.
Bu malzemeleri de mikser kabıma koyup, hamur ayağıyla karıştırdım.
Üzerine elenmiş un, kabartma tozu ve nişasta eklenir.
İyice homogen hale gelinceye kadar karıştırlır.
Özlü bir hamur halini alıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir.

Fırın tepsisi pişirme kağıdıyla kaplanır. Fırın 180 dereceye ayarlanır.

Kakao düz bir kaba konur. Bir adet su şisesinin ağzı güzelce yıkanır ve kurulanır.
Bunu mantar şekli vermek için kullanacağız.

Kurabiyeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, avuç içinde çevrilerek, top haline getirilir.

Şişenin ağzı, kakaoya batırılır, fazlası silkelenir ve şişenin ağzı, eldeki top şeklindeki hamurun tam ortasına bastırılır. Bastırma işlemi, top hamurun ortasına gelene kadar olmalıdır. Sonra şişe geri çekilir. Elinizde artık bir adet mantar vardır...:)
Bu işin eğlenceli yanı bu bana göre.:))))

Dikkat edilmesi gereken tek şey, hamur fırında pişerken de yayılacağı için, hamuru mümkün olduğunca yuvarlak bırakmak gerekir. Böylece daha düzgün görüntülü mantarlarınız olacaktır.

Hazırlanan mantarlar fırın tepsisine aralıklı dizilir ve 20 dk kadar pişirilir.
Üstleri beyaz kalacak şekilde pişirilmesi, gerekmektedir.

Fırından çıkarında, iyicene soğuyana kadar yerlerinden kımıldatmamak gerekir, yoksa dağılabilirler..

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Feyhan abla ellerine sağlık bayılırım mantar kurabiyeye....

Leziz Sofralar dedi ki...

Becerikli Feyhan,
harikasin sende benim gibi hic bos durmuyorsun masallah canim resimi göremedim ama altinda senin imzan varsa hic tereddütsüz denerim ellerine saglik canim sicacik sevgiler...

Leziz Tarifler dedi ki...

Zerrin'cim, nerelerdesin özlettin kendini. Sağolasın. :)))

Seval'cim canım, resim problemi yaşıyorum ama akşama düzeltirim. Bu arada senin yüzünden havalara giricem yakında, beni çok şımartıyorsun. Sen de çok güzel şeyler yapıyorsun. Sımsıcak sevgilerimi gönderip, yanaklarından öpüyorum.

Adsız dedi ki...

canım benım cok guzel anlatmıssın bende bayılırrım..yapmayada yemede:))ama bukadar cok bastırıpda bukadar guzel mantar seklı almamıstı benımkıler bıdahakıne boyle yapayım..puf noktası ıcın tesekkurler..