26 Ocak 2008

Mandalina Soslu Zencefilli Kremalı Tart

Bu yazımdaki tarifi, ayın şefi yarışmasının Şubat ayı etkinliği için hazırladım.
Sevgili Alev, bu ayki etkinlikte, mandalina , zencefil ve şanfıstık kullanmamızı arzu etmiş.

Zencefil çok sevdiğim bir bitkidir ve faydaları herkes tarafından bilinir. Yemeklere verdiği lezzetin yanında, süte ve tatlılara da çok hoş bir aroma verir.

Zencefil ve mandalina bir araya nasıl gelir diye düşündüğümde, tatlı bir yiyecek hazırlamak aklıma geldi. Blogumda hiç yer vermediğim tart çeşidine yer vermek istedim.
Tart hamurunun tarifini Cafe Fernando'dan aldım. Çok beğendim.

Artan kremayı da tekrar mandalina kabuğu içinde servis yaptım dolayısıyla 2 adet sunum oldu.

Malzemeler

Tart Hamuru İçin

  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı

Zencefilli Krema İçin

  • 25 gr taze zencefil
  • 1/2 lt süt
  • 75 gr toz şeker
  • 4 yumurta sarısı
  • 35 gr un
  • 35 gr buğday nişastası
  • 25 gr tereyağı
  • 1 tutam tuz

Mandalina Sos İçin

  • 4 mandalinanın içi, ben kokusu muhteşem olduğu için clementine türünü kullandım
  • 3 çorba kaşığı toz şeker

Tart Hamurunun Hazırlanışı

Fırını önceden 190C’de ısıtın.
Mutfak robotunda unu, şekeri ve tuzu karıştırın. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. Üzerine bastırarak biraz düzledikten sonra paketleyip hava geçirmeyen bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.

Ben küçük tart kalıplarımı kullandım, siz isterseniz, tek 23 cm lik bir kalıpda kullanabilirsiniz. Kullanacağınız kalıbı veya kalıpları yağlayın ve hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, her bir kalıbın ortasına koyarak parmaklarınızla hızlı bir şekilde, kalıbın kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. Aluminyum bir folyoyu ya da parşömen kağıdı tart hamurunun üzerine serip nohutları tepesine yerleştirin ve fırına verin. Bu şekilde 25 dakika pişirdikten sonra nohutları ve folyoyu kaldırıp 8 dakika daha pişirin. Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.

Zencefilli Kremanın Hazırlanışı

Zencefili soyarak, küçük dilimlere bölün ve sütün içine ekleyerek kaynatın. Zencefilin aromasının süte geçmesi için takribi 5 dk. kadar kısık-orta arası ateşte kaynaması gerekmektedir.

Unu ve nişastası eleyerek karıştırın.

Derin bir kapta yumurta sarıları ve şekeri, mikserle kabaran kadar çırpın. Yavaş yavaş, unu ilave edin ve karıştırmaya devam edin.

Sıcak sütün yarısını yavaş yavaş yumurtalı karışıma ekleyin ve köpük köpük olana kadar çırpmaya devam edin. Bu şekilde devam ederek, geri kalanını da ekleyin ve karışımı dibi kalın bir tencereye alarak kısık ateşte, karıştıra karıştıra pişirmeye devam edin.

Karışım koyulaşınca, ateşten indirin ve üzerini bir kaşıkla düzleyerek, tereyağını sürün ve ılınıncaya kadar mikser ile çırpın. Soğuyunca içinden zencefil parçalarını alın.

Mandalina Sosun Hazırlanışı

Mandalinaları şekerle beraber bir tencereye koyup, suyunu çekene kadar kaynatın. El blenderı ile çekerek, püre haline getirin.

Tartın Hazırlanışı

Tart hamurlarının içine gerektiği kadar zencefilli kremadan doldurup, üzerlerine birer tatlı kaşığı mandalina sos konur ve file şanfıstık ile süslenir.

Afiyet olsun..:)

23 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Sevgili Feyhan,

Çok şık olmuşlar,ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

Eya dedi ki...

Feyhancığım...

Harika olmuş bunlar.Zencefilin kokusuyla mandalinanın mayhoşluğu birbirini tamamlamiştır.Ellerine sağlık..

Sevgiler

zehra

Unknown dedi ki...

Feyhan ablacım valla tebrikler çok güzel olmuş ellerine sağlık..

lezzetlilerim dedi ki...

Feyhancım çok yaratıcısın canım.Ellerine ve yüreğine sağlık. Sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Feyhan Hanım;
Blogunuza iade-i ziyarete geldim ve çok beğendim. Tarifleriniz çok güzel ellerinize sağlık.
Özellikle seçmiş olduğunuz müzik çok güzel, benim en sevdiğim şarkılardan biridir, hatta nişan törenimizde, ilk dans ve pasta kesimi hep bu şarkı ile olmuştu. Eşimle ilk tanıştığımız gün, bana en sevdiğim şarkıyı sormuş bende bell diyince hemen arabasında o anda çalan Cd den bu parçayı bana bulup dinletmişti, bende işte bu benim ruh ikizim demiştim.:) Neyse çok konuştum. Her zaman beklerim, sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Ne kadar şık olmuş tartların canım..Hem seyirlik hem doyumluk misali adeta..))O güzel ellerine sağlık canım..Bayılıyorum senin elinden çıkan pasta ve çöreklere Feyhan'cığım..Harikasın yine tatlı arkadaşım..

Kocaman sevgilerle..

ebrulitatlar dedi ki...

Nefis bir görüntü. Ellerine sağlık Feyhan'cım. Sevgiler..

Tuğba dedi ki...

Ellerinize sağlık,resme bakınca sanki basit bir şeymiş gibi duruyor ama baya uğraştıran bir tarif sanırım ama mis gibi aromalı kokusuna değer herhalde:)
Sevgiler..
http://www.keyiflimutfagim.com/

Feyza Fidan dedi ki...

Feyhan'cım tarife bayıldıımmm.Ayrıca her iki sunumda birbirinden güzel olmuş..Kimbilir lezzeti nasıldır valla merak ettim...
Ellerine sağlık..
Kucak dolusu sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, eminim cok guzel olmustur. Goruntusu hele muhtesem.Yiyenlere afiyet seker olsun,sevgilerimi gonderiyorum

Ferah Gülşen dedi ki...

e bunlar harika olmuş şefim :). Eline sağlık. Ne de güzel düşünmüşün.

Adsız dedi ki...

Harika ötesi muhteşem olmuş, görünüm harika, sunuş şekliniz harika,tarif harika...:))
En fazla vakit geçirdiğim blog sizin sayfanız oluyor her seferinde, imrenmemek elde değil...:))
Ellerinize sağlık....

ayca ve tugce

Tuba dedi ki...

Feyhan'cigim, super gorunuyorlar, bayagi da ugrasmissin, simdi orada olmak vardi, bir de cay yapmak vardi, ve tatli bir sohbet esliginde bunlari yemek vardi. Neyse canim, cok sevgilerimi gonderiyorum.

NiNo dedi ki...

bu harika olmus ellerine saglik

Alev dedi ki...

Feyhan
Harika bir tarif olmus ellerine saglik canim. Sana bol sns dilerim. Onumuzdeki etkinlikte insallah gorusmek dilegiyle...

Unknown dedi ki...

ferhancigim muhtesem bir lezet yaratmissin tarifini musadenle aliyorum en kisa zamanda deneyecegim canim sevgilerimi biraktim.

Adsız dedi ki...

ne kadar güzel görünüyorlar. ayınşefi etkinliği için bkarken gördüm. sizin için üye oldum. oyumu kullandım. çok şık olmuş. yalnız bir tane yemeden gidemeyeceğim:)

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

ne kadar şık olmuşlar böyle ellerine sağlık canım aldım birtane dayanamadım:))
sevgiler

Ferah Gülşen dedi ki...

Feyhan'cığım sobelidm seni, bununla ilgili amail attım ama bir sorun var gelmemiş olabilir, haberin olsun :)

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Feyhan'cığım,

Her ikisi de muhteşem olmuşlar. Ben tercihimi daha sütlü olandan yana kullanayım. Mandalina kabuklarının kokusu da iyice sinmiştir içlerine. Offf, of'

Ellerine sağlık, kucak dolusu sevgiler...

Melek* dedi ki...

ellerine sağlık mis gibi kokuyordr şimdi onlar

Adsız dedi ki...

Kesinlikle bende yapacagım ellerinize sağlık sevgilerrr:))

Adsız dedi ki...

Cok harika görünüyorlar,ellerinize saglik.