9 Kasım 2006

Patatesli Börekitas

Börekitas herkesin çok beğenerek yediği bir poğaça türüdür. Ben patatesli ve patlıcanlı olarak iki türlü hazırlıyorum.




Malzemeler

Hamuru için

1 paket (250 gr) oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı (80 gr kadar) rendelenmiş kaşer peyniri
2 çorba kaşığı sirke
1 kahve fincanı su
Aldığı kadar (500 gr kadar) un
1 çay kaşığı tuz

İçi için

2 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın akı
Yeteri kadar tuz

Hazırlanışı

Hamurun hazırlanışı

Hamuru için tüm malzemeler mikserin hamur karıştırıcısı ile hamur haline gelene kadar iyice karıştırılır. Mikserden alınan hamur, mutfak tezgahında 5 dakika kadar da elle yoğurulur. Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, elle yuvarlatılır ve bir naylon kabın içine dizilir. Ceviz büyüklüğünde ortalama 22-24 ader kadar hamur elde etmeniz gerekir. Tüm hamurlar bitince kabın kapağı kapatılır ve buzdolabına konarak bir gece bekletilir.

İçin hazırlanması

Patateslerin kabuğu soyularak, rendelenir ve ezilir. İçine beyaz peynir rendelenerek konur. Peynirin tuzuna göre yeteri kadar tuz ilave edilir. 1 yumurtanın tamamı ve diğer yumurtanın beyazı eklenir ve iyice ezilerek karıştırılır.


Börekitasın hazırlanışı

Hamur dolaptan çıkarılır. Mutfak tezgahında her bir hamur parçası oklava ile 3 mm kalınlığında açılır. Ben mevcut poğaça kalıplarımı kullanarak modelliyorum, eğer bu kalıplardan sizde yoksa, o zaman bir ajda çay bardağı yardımıyla şekil verebilirsiniz. Açılan hamurun bir köşesine 1 tatlı kaşığı kadar patatesli içten konulur ve diğer köşesi üstüne kapatılır. Bardak ile kesilir ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. Bardak ile kesilen hamurdan kalan parçaları da değerlendirdiğinizde ortalama olarak 25 -26 adet börekitas elde edebilirsiniz.
Börekitasların üzerine ayrılan yumurta sarısı fırça ile sürülür ve bir tutam rende kaşer serpilir. En son her bir börekitasın üzerine leblebi büyüklüğünde margarin konur. 160 C fırında 30 dakika kadar pişirilir.

19 yorum:

Adsız dedi ki...

GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR, BU AKSAM HAMURUNU HAZIRLAYACAĞIM, YARIN YAPINCA NASIL OLDUĞUNU YAZARIM. UĞRASIP BİR DE FOTOĞRAFLAYIP BU TARİFLERİ YAYINLADIĞINIZ İÇİN TESEKKÜRLER. PATLICANLI İÇİ NASIL YAPTIĞINIZI DA YAZARSANIZ MEMNUN OLURUM.

DEMET

Leziz Tarifler dedi ki...

Comment için teşekkür ederim.
Umarım aynı kıvamı tutturursunuz.
Sonucu bildirirseniz sevinirim.
Patlıcanlı içi de hemen vereyim;

2 adet orta boy patlıcanı alimünyum folyoya sarıp fırında közlüyorum. Sonra iyice ezip, içine 1 dilim beyaz peynir, 1 yumurtanın tamamı ve de 1 yumurtanın akını ilave ediyorum.

Adsız dedi ki...

süper, süper,,, çok sevdiğim ama tarifini bilmediğim bir poğaçaydı,
görüntüde ye beni diyor, kutluyor ve yeni tariflerini sabırsızlıkla bekliyorum güzel arkadaşım,
SEBA

Leziz Tarifler dedi ki...

Seba'cım,
Senin börekitas sevdiğini bilmiyordum. Canım arkadaşım, teşekkür ederim. En kısa zamanda börekitaslı toplantılarda görüşmek dileğiyle..

Adsız dedi ki...

ben comments degilde sunu soylemek istiyorum sen hayatimda acan ve hayatime renk veren susleyen en guzel en nadir en saf ve en temiz yegane essiz bir ciceksin canim ablam kardesim .... tarifleri yazmaya devam et pls cunku senden calip benimkine pisirip gogus kabartiyorum.... canim bir arada su borek hamuru nasil aciliyor yazsana burda hazir yufke yok ta. senin boreklerin var ya .... dunyada esi yok... kardesin nihan

Leziz Tarifler dedi ki...

Canım Nihan'cım,

Beni çok utandırdın. Biliyorsun sen de benim için ne kadar özelsin tatlı küçük kız kardeşimsin.
Canikom, börek hamurunun tarifini hamurun malzemeleri ve yapılısı kısmından bulabilirsin. Hamuru yapıp, sonra oklava ile açıyorsun güzelim. Sen gel buraya ben sana pişiririm aşkım.

Adsız dedi ki...

Tatlidan cok börege bayilirim, hele bir de patlicanli olunca, hele bir de sen yapinca...Bu da cok guzel gorunuyor. Bu arada tarifleri de pek bi ayrintili veriyorsun, hani neredeyse benim bile yapabilecegim gibi.

Sabo

Unknown dedi ki...

Firinin ne marka? cok güzel ayarda pişmiş hepsi. Çok da leziz gorunuyorlar. elelrine sağlık, Canan

Adsız dedi ki...

ablacım ben daha 17 yasındayım.ama bu hamur işlerine meraklıyım bide becerebilsem...tarifiniz çok güzel gözüküyor.denicem.ama iki sorum var size biz hamuru 1gün bekletmek zorndamıyız.bide hani üzerine rendelenmş kaşar koyuyoryz ya onu ayrı mı yapıcaz tarifte yazılandan.ellerine sağlık ablacım.çok güzel gözüküyo.şimdiden teşekkür ederim.
HACER

Leziz Tarifler dedi ki...

Canım kusura bakma tatil dönemi pek yazılara bakamıyorum. Sorularına yanıt vereyim;

1- Bu tarif gerçekten çok güzel fakat bir gece buzdolabında bekletirsen güzel. Yoksa aynı kıvamı yakalayamıyorsun.
2- Üzerine eklenen kaşer peyniri ayrıca yarım su bardağı kadar gerekiyor.

Sevgiler Hacer'cim..

Adsız dedi ki...

denedim,çok lezzetli,teşekkürler

Adsız dedi ki...

Sevgili Feyhan abla,
Çok büyük özveri bizim için sabahları erkenden kalkıp hazırladığın bu güzel BÖREKİTAS lar için çok teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık
Haldun

Adsız dedi ki...

selam,
tarifinizi denemek istiyourum, fakat kaşar rendesi hem içine hem de üzerine konulacak.
Tşk.

Unknown dedi ki...

merhaba ben dün denedim tarifinizi gerçekten çok lezzetli oldu...çok değişik ve güzel bi tadı vardı..oldukçada basit bi tarif..misafirlere sunulucak lezzetli bi tarif...teşekkürler

Adsız dedi ki...

Ben patlıcan kısmına takıldım.Patlıcanları alüminyum folyoya sarıyoruz ve közlüyoruz; ancak fırın önceden ısıtılmış mı olacak, kaç derece olacak? Bir de ne kadar süre kalacak?? Ayrıca bu şekilde sarmalanmış patlıcan gerçekten köz tadı veriyor mu, çok merak ettim..Teşekkürler

Unknown dedi ki...

Bu 3.defa yazışım:))Yorumları göremiyorum:((
Ben patlıcan kısmına takıldım.Alüminyum folyoya sardığımız patlıcanları fırına koyuyoruz ancak, fırın önceden ısıtılmış mı olacak, önceden ısıtılmış olacaksa kaç derecede ne kadar süre kalacak? çok merak ettim.Teşekkürler

Leziz Tarifler dedi ki...

Deniz hanım, patlıcanları alüminyum folyoda fırında da ocak üzerindede közleyebilirsiniz. Ya da közmatik üzerine koyarak, direk ocak ateşinde de yapabilirsiniz. Alimunyum folyo, ortalık batmasın diye kullandığım bir çözüm.İyi günler.

Adsız dedi ki...

selam tarif cok guzel görunuyor denemek istiyorum ama dikkatimi cekti hic maya veya kabartma tozu kullanmayacakmiyiz?

Leziz Tarifler dedi ki...

Hayır, tarifi aynen uygulayabilirsiniz.