27 Aralık benim doğum günümdü ve kendim için bu pastayı hazırladım.
Bu pastamın tarifini işyerinden arkadaşım, sevgili Selin Kutucular'ın Büyükada Yemekleri kitabından aldım.
Pastanın pandispanyası gerçekten sevgili Selin'in kitabında yazdığı gibi yumuşacık ve pamuk gibi oldu.
İçinin kreması için yine kitapta verilen sarı kremayı ve pastanın üstünü kaplamak için, yine kitapta üst süsleme için verilen çikolatalı kremayı ben biraz kendime göre değiştirerek kullandım. Onlar da çok lezzetli oldu. Ve ortaya lezzeti mükemmel bir pasta çıktı.
Ben yüksek bir pasta yapmak istediğim için, pandispanyadan 2 tane yaparak 4 katlı bir pasta elde ettim.
Sarı ve üst için çikolatalı kremaları da kendime göre yorumlayıp miktarını 2 kez çoğaltarak yaptım.
Aşağıda birer ölçülü tarifi veriyorum.
Malzemeler
Pandispanya için
Oda sıcaklığında 5 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri (rondodan geçirilirse daha iyi sonuç veriyor)
3 çorba kaşığı dolusu un
2 çorba kaşığı dolusu mısır nişastası
Sarı krema için
2 bütün yumurta
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
1 çay bardağı mısır nişastası
1 paket vanilya
1/2 kg süt
1 çay bardağı ılık su
50 gr tereyağı
100 ml sıvı krema
Çikolatalı üst krema için
1/2 paket margarin
4 kaşık pudra şekeri
1 poşet kakao
1 paket vanilya
1 yumurta
100 ml krema
1 çorba kaşığı soğuk su
1 su bardağı damla çikolata
Pastanın İçi için
3 adet olgun muz
Pastanın Hazırlanışı
Pandispanyanın Hazırlanışı
Yumurtaların sarısını ve beyazını ayrı ayrı kaplara ayırın. Aklarına 1 tutam tuz ekleyerek mikserle katı bir kar haline gelinceye kadar çırpın.
Yumurta sarılarını da mikserle çırpın ve iyice köpürünce pudra şekerini ekleyin ve çırpma işlemine uzunca bir süre devam edin. Şekerin tamamiyle erimesi pandispanyanızın daha fazla kabarmasını sağlayacaktır. Yumurta aklarını sarılara ekleyin ve mikserin devrini düşürüp karıştırmaya devam edin. En son un ve mısır ununu, kaşık kaşık yumurtalara koyun ve her bir kaşıktan sonra iyice karıştırın.
Dibi yağlanmış kek kalıbına boşaltın ve 175 C de 30 dk pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan kullanabilirsiniz. Soğuyunca kalıptan çıkarın. Ve 2 ye veya 3 parçaya ayıracak şekilde enlemesine kesin. Ben 2 ye kestim.
Sarı Kremanın Hazırlanışı
Bir tencerede süt ve toz şekeri karıştırın. Orta ateşe koyun ve karıştırırak, sütü ılık hale gelitirip, şekerin erimesini sağlayın. Mikser kabına yağ ve krema haricinde kalan tüm malzemeleri koyun ve iyice çırpın. Ilınan süte, mikserle çırpılan karışımı ekleyin. Ve koyulaşıncaya akdar orta ateşte pişirin. Ateşten indirince içine önce tereyağını koyun ve karıştırarak yedirin. Daha sonra sarı krema ılınınca, sıvı kremayı ekleyine ve bir çırpıcıyla iyice karıştırın.
Ara sıra karıştırarak, kremanın kabuk tutmasını engelleyin.
Çikolatalı Üst Kremanın Hazırlanışı
Margarin, pudra şekeri ve kakao kısık eteşte eritilir. İçine damla çikolata ilave edilir ve çikolata eriyene kadar karıştırılır. Kaynamamasına dikkat edilir. İyice soğuyunca, içine geri kalan malzemeler eklenir ve çırpma teliyle iyice karıştırılır.
Pastanın bir araya getirilmesi
Her bir pandispanya katı bir mutfak fırçası yardımıyla, süt ile ıslatılır. Ve pastanın katları, sarı krema ve muz ilavesi ile üst üste konarak birleştirilir.
En son çikolatalı krema ile pastanın her yanı kaplanır.
Ben doğum günü pastası olması nedeniyle, krem şantiden yapılmış yazılarla süsledim. Yazılarım biraz büyük oldu, ayarlıyamadım ondan dolayı pastanın uzun kenarlarına da devamını yazdım. :)
5 yorum:
Cok keyifli bir dogumgunu kutlamasiydi. Ayrica, yilin son gununden bir onceki gun olmasi dolayisiyla yeni yili da karsilamis olduk.
Yiyeceklere gelince, her zamanki gibi guzel, ozenle ve sevgiyle yapilmisti. Benim favorilerim ev boregi ve muhtesem pastaydi. Ispanakli borek tadiyla da, gorunusu ile de tam annelerimizin yaptigi borekleri hatirlatiyordu. Pastanin gorunusunun heybeti yaninda tadi da harikaydi. Cok yumusacik pamuk gibi, tadi yerinde, hem cukulatali, hem meyveli severlerin zevkine goreydi.
Feyhancigim, yeni yasin daha guzel, daha mutlu, daha huzurlu, daha kahkahali, daha sansli gunlerin baslangici olsun. Bundan sonraki dogumgunlerimizi de birlikte kutlamak dilegiyle...
Sabo
Can kuşum,
Hep beraber olalım, sağlıkla, neşeyle, sevgi dolu. Seni çok seviyorum.
Feyhan hanim,
Oncelikle, yeni yasinizi kutluyorum. Dogum gunu pastanizin gorunusu muhtesem, tadindan da suphem yok, gercekten de cok heybetli gorunuyor. Ben cukulatali pastayi cok severim, onun icin goruntusu beni fethetti. Ayrica borek de guzeldir saniyorum ama ozellikle kurabiyelerin goruntusu muhtesem, sanki onlara bakarken kokusu burnuma geldi, insallah bir gun tatmak dilegiyle..
Ozlemcik
Feyhanciğim yeni yaşın kutlu olsun.
Umarım sevdiklerinle bol keyifli sofraların daim olur. Sevgiler. Ecenin annesi Canan....
Sevgili arkadaşlarım,
Teşekkür ederim. Çok naziksiniz. Hep beraber nice yıllara diyor, en kısa zamanda bol sohbetli, leziz sofralarda buluşmak üzere diyorum...
Yorum Gönder