23 Temmuz 2007

Şeftalili Turta


Şeftali yaz meyveleri içinde en sevdiklerimden biridir. Şeftaliden yapılan her şey bana son derece hafif ve lezzetli gelir. Tek başına yediğimde bile..

Bu tart aslında benim elmalı yaptığım bir kek türü. Şeftali ile de çok güzel olacağını düşündüğümden, denemek istedim ve oldukça lezzetli bir tarif elde ettim.

Elmalı yaptığım zaman, elmayı arasına dilimleyerek koyarım.

Fakat şeftali çok sulu olduğu için, arasında kullanınca, turtanın hamur olacağını düşünerek, meyveleri üstüne koymayı tercih ettim.

Şeftalinin fazla suyu buhar olup uçtu, ortaya hafif mayhoş, hoş bir yiyecek çıktı. Özellikle aniden gelen misafirler için, hazırlanışı kolay ve pratik bir çay saati turtası oldu..:))

Malzemeler

5 yumurta
2 su bardağı toz şeker
250 gr ılık erimiş margarin (ben tereyağı kullandım)
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
500 gr un

4 adet irice şeftali
50 gr kıyılmış badem
7-8 diş karanfil
3-4 tatlı kaşığı esmer şeker

Hazırlanışı

Yumurtalar, şekerle köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Ilıtılmış tereyağı ilave edilir. Başka bir kapta un, vanilya ve kabartma tozları harmanlanır ve yumurtalı karışıma eklenir, mikserin hamur ayağı ile hafifçe karıştırılarak, homojen ve koyuca bir hamur haline getirilir.

Yağlanmış, derince ve genişce bir kalıba, hamur dökülür. Şeftaliler ince ince dilimlenir ve hamurun üzerine hiç açıklık bırakmadan en fazla 2 sıra olacak şekilde dizilir.

Burada dikkat edilmesi gereken şey, şeftalilerin ince dilimlenmesidir, aksi halde şeftalilerin ağırlığından dolayı, kabaramayan hamur, tıknaz ve ıslak olur ki bu da sanırım herkes için arzu edilmeyen bir durumdur...:)

Şeftalilerin üzerine bademler ve karanfiller rastgele yerleştirilir ve 200 derece fırında yaklaşık 45 dk - 1 saat arası pişirilir. Bu hamur geç pişip, geç kabarmaktadır. Piştiğinden emin olmak için, bir kürdan turtanın ortasına batırılır, kuru çıkmışsa, turta pişmiş demektir.

Soğuyunca, kabından çıkarılır ve bir tabağa alınarak, servis yapılır.

Benim vaktim olmadığından uygulayamadım ama aslında planımda, turtanın üzerini şeftali jölesi ile kaplamak vardı fakat misafirlerim erken geldiler ve maalesef bu düşüncemi gerçekleştiremedim...:)))

13 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Feyhan'cığım ellerine sağlık. Ne kadar lezzetli görünüyor. Şeftalili lezzetleri ben de çok severim.
Sevgiler,

akçahan dedi ki...

Şeftali lezzetler hayır diyemeyeceklerim arasında. Ellerinize sağlık... Sevgiyle kalın.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Feyhan'cığım,
Canım muhteşemsin yine..Şeftalili tartları bende çok severim ve yaz aylarında sıklıkla yaparım canım.
Zamanın olup üzerine reçel sürmüş olsaydın parlaması yönünden çok iyi olurdu.Benden sana minik tavsiye,eğer reçelin olmazsa bala minicik limon ekleyip biraz açıp fırça ile sürersen farklı bir lezzet elde etmiş olursun.))

Tekrar ellerine ve o güzel gönlüne sağlık canım.Senin pikniğe katılamayacağını öğrenince inan çok üzüldüm.

Kocaman öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum canım.

daimamutfak dedi ki...

elma,�ilek,kay�s�vi�ne derken s�ra �eftalili lezzetlere geldi de�ilmi?...elinize sa�l�k ,afiyet olsun..neriman

Leziz Tarifler dedi ki...

Merhaba Semanur,
Ziyaretime hoş geldin. Size de bir dilim ikram edeyim...Sevgiler..



Canım Gül'cüm,

Önerilerinin başımın üstünde yeri var. Mutlaka denerim. Ben de çok üzüldüm gelemediğime ama mail de de yazdım mazeretimi, yakın olsa kesin Börekitasımı yapıp gelirdim canım. Bu toplantı süper olacak. Sanal alemden, gerçek yaşama aktarılan ilişkiler olarak umarım iyi vakit geçirirsiniz. Sevgiler canım..

Neriman merhaba,

Sana da bir dilim gönderebilir miyim.? Senin o güzel vişnelerin ile de bu tart ne yakışırdı hani...
Sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Burçin,

Şeftalili turta yersen bekliyorum..:)))Sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Canım Ayla'cım, tatlı kardeşim,

Senin yorumunu gördüm, yayınla dedim ama bu köftehor blog yayınlamadı. O kadar teknoloji bazen kötü oluyor dimiiii?.

Canım kullanamadığım jöle ile de sana bir şeyler yapmayı düşünüyorum. Umarım yazlıktan bol şeftali ile dönerim. Sana güzel bir şeftali tatlısı yedirmek istiyorum. Kocaman öpüyorum...
Tüylüoğlu ailesine tüm sevgilerimle..

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Feyhan
jöleli jölesiz farketmemiş ortaya güzel bir tat çıkmış.Ellerine sağlık.
sevgilerimle..

lezzetlilerim dedi ki...

GÜNAYDIN FEYHAN'cım;
Yine döktürmüşsün ellerine sağlık nefis görünüyor.
sevgiler

Leziz Tarifler dedi ki...

Teşekkür ederim cafe gusto. Sevgiler..

Nukhet dedi ki...

Sevgili Feyhan
Seftaliyi bendecok severim ve bu yaptiginda harika gozukuyor, ellerine saglik. BU arada havuc kizarmasini bir de yari yag yari su olarak dene, kizarmasi birazdaha uzun suruyor ama daha hafif oluyor, sarimsakli yogurtlada harika. Sevgiler

Leziz Tarifler dedi ki...

Nükhet'cim,

Teşekkürler. Şu yarı su, yarı yağ ile kızartma işlemi oldukça enteresan. Tüm bildiklerim alt üst oldu bir an..:)
Yağla su ve sonucunda kızartma...
Ama mutlaka deneyeceğim.. Sevgiler...

Ferhanca dedi ki...

Feyhan, merhabalar
tarifin tam mevsim meyvesinin bol olduğu zaman ,çok uymuş.Ellerine sağlık, afiyet olsun..