4 Kasım 2007

Mutlu Yıllar

Bugün sevgili arkadaşım Ayla Tüylüoğlu'nun doğum günü. Her ne kadar bugün doğum gününde görüşecek ve ona sarılarak doğum gününü kutlayacak olsam da, blogumdan da bir kutlama yapmak istedim.

Mutlu yıllar AYLA'cım. yeni yaşın sana ve ailene tüm güzellikleri getirsin.

Senin için aşağıdaki pastayı hazırladım. Çikolatalı seversin bilirim. Kalp şeklinde bir pasta hazırladım sana. Sadece çikolatadan oluşan bol krema, krem şanti, vişneler, şanfıstık koydum. Pastanın üzerini şeker hamuru ile kapladım ve çiçekleri yerleştirdim. Bir de kurdelaladım daha şirin gözüksün diye. Umarım beğenirsin canım.


Şimdiye kadar çok çeşitli pandispanya tarifi denedim ama hiçbiri bu kadar hoşuma gitmedi.
O kadar çok tarif denemişim ki, kendimce pandispanya dilini çözdüğümü düşünüyorum.

Genelde pandispanya yaparken, yumurtaların akını sarısından ayırıp, şekerin yarısını yumurta sarısına, diğer yarısını ise beyazına koyarak yoğun çırparız.

Bu işlem yumurtanın içine hava girmesini sağlar. Böylece, eğer unumuzun miktarı tam yumurtaların kaldıracağı ölçüde ise yani yumurta hacminden daha fazla değilse ve bir parça da mısır nişastası ile beraber en az 3 kere elenmişse, pandispanyamız kabaracaktır.

Bir de unu yumurtaya karıştırma fazını başarı ile atlatabilirsek tabii...Karıştırırken illa ki aşağıdan yukarıya spatula ile, genişçe bir kapta, yumurtaların havası kaçmadan karıştırmak lazımdır.
Istediğiniz kadar uğraşın bazen de kabarmaz o zamanda havadandır dersiniz, hava nemlidir, kurudur, ya da yumurtalar oda sıcaklığında değildir vs vs..

Ben pratik biriyim ve bu kadar şartın bir araya gelmesi bana laboratuvar deneyi gibi geliyor.Benim o kadar vaktim yok.

Pandispanyam yumuşacık olsun, istediğim gibi kabarsın ve fazla yağ içermesin bana yeter.

Sonunda kendime göre bir pandispanya tarifi buldum. Güzelce kabarıyor. Sonradan inmiyor. Sıcakken bile ortadan katlara ayrılabiliyor. Kenarı kurumuyor, pamuk gibi. Kuruyan kısımlarını traş etmeye gerek yok. Daha ne olsun...

İşte tarifim; ben adını pratik pandispanya koydum.

Pratik Pandispanya İçin Gerekli Malzemeler
(20 cm yuvarlak kek kalıbı veya Ayla'nın pastasında orta boy kalp kalıbı kullandım. 3 kat olacak şekilde kabardı.)

4 iri yumurta, eğer yumurtalar küçükse 5 yumurta
125 gr rondoda inceltilmiş toz şeker
1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
150 kekun veya 145 gr normal un ve 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu
1 çay kaşığı dolusu karbonat
10 gr tereyağı
80 ml kaynar su

Pandispanyanın Hazırlanışı

Fırın 165-170C ye gelecek şekilde ısıtılır. Kek kalıbı yağlanır ve unlanır.

Mikser kabında, yumurtalar köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Ve her seferinde 1 kaşık olmak üzere, toz şeker yumurtaya eklenir ve 2-3 dk mikserin yüksek devriyle karıştırılır.
Toplam karıştırma süresi 15 dakikayı bulmaktadır.

Ayrı bir kapta, un, mısır nişastası, kabartma tozu ve karbonat karıştırılır ve 3-4 kez bir kağıt üzerine elenerek, inceltilir, havalandırılır.

Unlu karışım, yumurtalı karışımın üzerine dökülür. Bu aşamada kaşık olarak elimizi kullanıyoruz.Ellere bir eldiven geçirilir ve yumurtalı karışıma daldırılarak, hızlıca, alttan üste doğru el kürek şeklinde kullanılarak yumurta ve un güzelce birbirine yedirilir.

80 ml kaynar su bir bardağa alınır ve içine tereyağı eklenir,kaşıkla karıştırılarak su ve tereyağı birbirine yedirilir. Sulu karışım, hamurun olduğu kabın yanında yavaşça akıtılır ve bu arada el ile karışım tekrar aşağıdan yukarıya olacak şekilde karıştırılır.

Tüm malzemenin birbirine güzelce karıştığından emin olunca, kek kalıbına boşaltılır ve fırında 25 dakika kadar pişirilir.Soğuyunca kalıbından çıkarılır ve ister o anda, istenirse bir gün sonra pasta yapımı için katlara ayrılır.

Favori Çikolatalı Krema Tarifim (Emel Başdoğan'dan)

Malzemeler

200 gr sütsüz çikolata
200 gr bitter çikolata
200 gr krema (Tikveşli)
200 gr oda ısısında tereyağı

Çikolatalı Kremanın Hazırlanışı

Krema kısık ateşte kaynatılır. Her 2 çikolata da bıçakla ince ince kıyılır ve ayrı olarak bekletilir.
Bitter kıyılmış çikolata bir kaba alınır ve üzerine kaynayan krema boşaltılır. Çikolata eritilir. Tamamen eriyince, içine sütlü çikolata eklenir ve eritilir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.

Tereyağı , mikserle çırpılır krema kıvamına getirilir ve içine çikolatalı karişim eklenir ve mikserle iyice homogen hale gelinceye kadar karıştırılır. Dokusunun sertleşmesi için bir süre buzdolabında bekletilir. Arada sırada karıştırmak gerekir.

Yeterince koyulaştığında kremamız hazır demektir.

Ayla'nın Pastası İçin Gerekli Malzemeler

1 adet kalp şeklinde pratik pandispanya
Çikolatalı krema
1 su bardağı süt
1 su bardağı vişne
1/2 su bardağı kabuksuz şanfıstık içi
1 paket çikolatalı krem şanti
1 su bardağı süt
Beyaz ve pembe şeker hamuru

Pastanın Hazırlanışı

Pandispanya 3 eşit parçaya yatay olarak ayrılır. Ve her bir kat için 1/3 bardak süt kullanılarak, pandispanyanın her katı sütle ıslatılır.

En alt parça bir tabağa yerleştirilir ve sütle ıslatıldıktan sonra, üzerine kalın bir tabaka çikolatalı krema sürülür, vişne taneleri ve şanfıstık konur.

Pandispanyanın orta katı yerleştirilir ve sütle ıslatılarak, kalın tabaka çikolatalı krema ile kaplanır ve vişne, şanfıstık konur.

Son katla pasta kapatılır. Son katta sütle ıslatılır. Ve 1 su bardağı sütle hazırlanmış çikolatalı krem şanti ile pastanın üstü ve yanları kaplanır.

Buzdolabında 1-2 saat kadar bekletilir ve üzeri şeker hamuru ile kaplanır. Çiçeklerle süslenir.

19 yorum:

lezzetlilerim dedi ki...

Feyhancım ellerine sağlık canım. Arkadaşınında doğum gününü kutlarım. Eminim ki beyenmiştir. Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Feyhan'cığım,
Çok değerli bir arkadaşsın sen.Bunu buradan hissetmekte zorlanmıyorum inan.Şu kelimeleri ise içimden geldiği gibi yazıyorum.
Canımsın benim sen!!Arkadaşın Ayla'ya da mutlu nice yıllar diliyorum.Yapmış olduğun pasta ile arkadaşına olan sevgini de nasıl göstermişsin canım.Ellerine ve o güzel gönlüne sağlık canım..

Sevgilerle

Adsız dedi ki...

Canım Feyhan'cığım
Ne kadar teşekkür etsem de yeterli olmuyor gibi geliyor bana.Pasta çok leziz,görünüşü harika ve içinde sevgisi bol bol eklenmişti. Tekrar teşekkürler.Bunların yanında kendimi uzun zamandır böyle iyi ve önemli hissetmemiştim.Bazen biz kadınlar hayatın içinde kayboluyor ve kendimizi ihmal ediyoruz.Burdan herkeze sesleniyorum,bazen bir es alın ve kendiniz için birşeyler yapın ve yapılmasına izin verin.Uzun zamandır kendim birşey yapmanın zevkini ve mutluğunu unutmuşum.Şimdi mutlu ve huzurluyum dostlarımın desteğiyle.sağolun ayla tüylüoğlu

Leziz Tarifler dedi ki...

Azize'cim, teşekkürler..Çok beğendi ben de çok memnun oldum.

Leziz Tarifler dedi ki...

Canım Gül'cüm, ne kadar tatlı ve incesin. Seni çok seviyorum. Sağlıcakla sevgiyle kal. Arkadaşım adına nazik tebriklerin için çok teşekkür ediyorum. Kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Ayla'cım,

El emeğimle arkadaşlarımı memnun etmek o kadar hoşuma gidiyor anlatamam. Sizlere ne kadar değer verdiğimi anlatabilmem için, bu pastalar bana aracılık ediyor. Yapılacak pastanın tasarımından tut, kullanılacak keki, içinin kreması, meyvesi, onu sever bunu sevmezleri bir araya getirip, renk seçimi, daha neler neler, bunların hepsini düşünmek zorundayım. Tabii içine sevgimi de katmak zorundayım. Bunu da ya kalp şeklinde pasta yaparak ya da üzerine koyduğum renk ve süslemelerle şekillendiriyorum.
Bir nev-i kendimi ifade ediyorum bunlarla.

Sana sevgimi gösterebildiysem ne mutlu bana canım..Tekrar güzel yaşlar temenni ediyorum.Kocaman öpüyorum.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Bayıldım ben bu pastaya...

Aybike Ceylan dedi ki...

Feyhan'cigim,
Ne dusuncelisin, arkadasinin dogum gununu kutluyorum, seninde ellerine saglik.
Sevgiler.

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Ellerine sağlık ne kadar güzel şirin ve sade bir güzelliğe sahip pasta bu.Çok güzel bir hediye düşünmüşsün.Arkadaşının doğumgününü ben de kutlarım.Sevgiler.........

elma şekeri dedi ki...

insanin senin gibi dostu olmasi büyük bir sans,umarim arkadasliginiz daim olur,pasta nefis görünüyor ellerine saglik..

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Aslı,
Ne nzaiksin, çok teşekkür ederim. Ayla'nın pastasını beğendiğine sevindim. Sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Elma Şekeri,
Güzel temennilerin için teşekkür ederim. Çok naziksin. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

slm lar.. bende değısık pandıspanyalar denıyorum.. bu tarıfı boyle bepenmıssenız eğer mutlaka ıyı sonuc almıssınız demektır..yanlız; malzemelerde mısır nısastası derken, yapılısında mısır unu demıssınız? sanırım nısasta yerıne un yazmıssınız? oyle dımı:(

sevgıler
fıdan

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Fidaneli,pandispanya tarifimi bayağı dikkatli okumuşsunuz, çok sevindim. Hemen mısır unu yazısını mısır nişastasına çeviriyorum. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

feyhan cım;)

tsk ler...

sekergibi dedi ki...

merhaba
ne güzel pastalar bunlar
ellerine sağlık kıskandım .
güzel bir pasta seyretmek gibisi yoktur benim için.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bende çok pandispanya tarifi denedim fakat hazır pandispanyalar gibi bir tarif bulamadım bu pandispanya öyle oluyormu? denemeden önce fikrinizi almak istedim.Başka sitelerdeki pandispanya tarifleri içinde hazır pandispanya gibi diyorlar deniyorum istediğim gibi olmuyor.Nişastayla un ölçüsü eşit olan tarifler denedim yine olmadı.

Leziz Tarifler dedi ki...

Merhaba, epey uzun zaman oldu size cevap yazamdım üzgünüm. Umarım gerekli bilgiler ile bu eksikliğimi gideririm.
Ben hazır pandispanya kullanmadığım için, bu tarifimdeki pandispanyanın onun gibi olup olamayacağı konusunda fikir maalesef yurutemiyorum fakat en azından dıştan gördüğüm kadarıyla hazır pandispanyadan çok daha fazla kabardığını söyleyebilirim.
Yumuşak oluyor, bir gün bekletilip kesilirse daha güzel sonuç veriyor fakat piştikten sonra 1 saat içinde de kestiklerim oldu sorun olmadı. Bence deneyin kendiniz aradığınız bir pandispanya olup olmadığına karar verin derim. Sonuçta çok uğraş ve masraf gerektiren bir şey değil.Sevgiler...

pastamalzemeleri dedi ki...

COK GUSEL OMUS ELLERINIZE SAGLIK..