25 Eylül 2007

Mahlepli Kurabiye


Bu kurabiyeler benim için nostaljisi olan kurabiyeler ve anısı çok büyük..Uzun zamandır bu lezzetli tarifi aradım durdum, eski yemek defterlerimde. En nihayet, tesadüf sonucu gözüme, bir kenarda ilişti ve hemen bloguma kaydetmek istedim.

Bu kurabiyenin tarifi sevgili anneciğimin akrabası Suzan yenge'ye ve kızı Sina abla'ya aittir.
Allah rahmet eylesin, canım annem ve Suzan yenge o zamanlar hayattayken, Suzan yengelerin Kireçburnu'ndaki evinde ilk bu kurabiyeyi tatmış ve çok beğenmiştim. Tarifi sonra defalarca yaptım. Her seferinde de çok beğenildi. Mahlepin kurabiyeye verdiği aroma harika.

Tabii o zamanlar, şimdiki gibi dekoratif kurabiye kalıplarımız yoktu. Bir çay bardağı ile hamuru kesmek adettendi. Ama şimdi, öyle mi, mükemmel dizaynlar var.

Ben de nostaljik kurabiyeme, modern kalıplarla yeni bir imaj vermeye çalıştım...:)

Malzemeler

1 kg un
1 çay fincanı zeytinyağı
1 çay fincanı süt
250 gr tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı mahlep
3 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin

1 adet çırpılmış yumurta akı
Susam veya çörekotu

Hazırlanışı

Tereyağı oda sıcaklığına getirilir. Ve diğer tüm malzeme ile beraber derin bir kapta yoğrulur. Ben genelde mikserde hamur haline getiriyorum. Hamur yarım cm den biraz kalınca açılır ve istenilen şekilde kesilerek, yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizilir. Kurabiyelerin üzerlerine, fırça yardımıyla yumurta akı sürülür ve isteğe göre, susam veya çörek otu serpilir. Ve 170C fırında 30-35 dk pişirilir.

Afiyet olsun.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

feyhan'cığım
öncelikle anneciğini rahmetle anıyorum ne mutluki onu tanıdık.bilirsin anneciğin beni ve fuat'ı severdi bizde onu çok çok severdik.Tam bir istanbul hanımefendisiydi Allah rahmet etsin ellerine sağlık
ayla

Aybike Ceylan dedi ki...

Feyhan'cigim,
Ellerine saglik, buradan kiyir kiyir duruyorlar. yanina da bir cay:)

Sevgilerimi gonderiyorum.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık Feyhan'cığım. Gerçekten nostaljik ve harika bir lezzet bu. Çok güzel görünüyorlar.
Sevgiler,

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Ayla'cım,

Rahmetli anneciğim sizleri çok severdi gerçekten. Kendi çocukları gibi görürdü. Onu çok özlüyorum.
Sağol canım.

Leziz Tarifler dedi ki...

Aybike'cim,

Teşekkür ederim.

Burçin'cim, ne naziksin, teşekkürler.

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım...Mahlep girdiği her tarife nefis bir rayiha veriyor.Allah(c.c) rahmet etsin yakınlarınıza,ramazanda rahmet istediler sanırım....Selamlar....

Leziz Sofralar dedi ki...

Feyhan'cim kurabiyeler nefis himmmm... tamda orucu acmisken cayin yanina ne güzel olur ellerine saglik canim sevgiler...

Adsız dedi ki...

İade-i ziyarete geldim Feyhancım..Geldim ve gördüm ki benimde severek yaptığım ve tükettiğim enfes mahlepli kurabiyelerden yapmışsın..Hakikaten o hafif mayhoş tadı çok muhteşem !!
Ellerine sağlık..Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Feyhan tatlım,
Kurabiyelerin çok nefis v eşık görünüyorlar canım.Ayrıca pasta kavanozlarında uzun ömürlü kalabilir diye de düşünüyorum.Ne dersin canım?
Pazar günü puf böreğini (çiğ börek)deniyeceğim.Ay şimdiden beni heyecan sardı inan..))Yıllardır hep söylerim ama bir türlü yapmak kısmet olmadı.Rahmetli ananem yapardı da..((

Kocaman öpüyorum seni canım.

Sevgilerle

Tijen dedi ki...

Mahlep kadar insana iyi gelen bir tat var mı? Var elbet ama onun yeri hep ayrı değil mi? Ellerine sağlık sevgili Feyhan!

NiNo dedi ki...

canim oncelikle harika mahleplilerin icin ellerine sglik ve sonrasindada hurmali kek cidden nefis bir tad ama dedim gibi sakin silikon kalipta yapma bide sekilli keke kalibinda yapma duz kelepceli kalip kullan mutlaka yoksa basima gelenler kacinilmaz tadina dicek yok enfes ;)

Unknown dedi ki...

feyhanım imaj çalışması amacına ulaşmış, çok güzel görünüyorlar...ellerine sağlık...