9 Şubat 2008
ÇİKOLATALI CHEESECAKE
Geçen hafta sonu, misafirleirme ikram etmek için çikolatalı cheesecake yaptım ve ikram ettiğim kişiler oldukça beğendi.
Bu tatlının bir özelliği, ince bir dilimin bir kişiye rahatlıkla yetmesi. Bu ağır bir tatlı olduğunu size düşündürtmesin aksine bir o kadar da hafif. Sanırım içindeki çikolatanın etkisi....:)
Keki 23 cm lik kelepçeli kek kalıbında pişirmiştim. Ve 15 kişiye ikram ettim sanırım. :)))
Sadece pişirme esnasında yüzeyi ve kenarları aynı yükseklikte iken, pişirme süresinin sonuna doğru ortasında çökme oldu.
Bu konuda bir fikir verebilecek kimse var mı?. Çözümünü bulan varsa ve paylaşırsa çok memnun olurum.
Gelelim tarifimize...:))
Malzemeler
200 gr bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata
5 pkt (1000 ml) krem peynir
1 1/4 su bardağı toz şeker
1 pkt vanilya
4 yumurta
190 ml sıvı krema (1 paket krema dan 1-2 yk kadarını ayırarak kullanabilirsiniz9
1,5 yemek kaşığı kakao
1 1/4 paket Eti kakaolu bisküvi
125 gr tereyağı
Hazırlanışı
23 cm lik kelepçeli bir kabın altı ve yanları yağlı kağıtla kaplanır.
Bisküviler rondodan geçirilir ve erimiş tereyağı ile iyice karıştırılır ve kabın dibine ve kenarlarına gelecek şekilde güzelce bastırılarak kalıba yerleştirilir ve kalıbımız buzdolabına konur.
Fırın 175 C ye ısıtılır.
Diğer yandan çikolatalar rendelenerek, ısıya dayanıklı bir kaba konur ve benmari usulü eritilir.
Eriyene çikolataya, krema ve kakao karıştırılır.
Krem peynir derin bir mikser kabına konur ve yüksek devirde yumuşayana kadar çırpılır.
Şeker ve venilya eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. 4 yumurta bir kaba kırılır ve çatal yardımıyla karıştırılır ve peynirli karışıma eklenir. Çırpma işlemine devam edilir. Son olarak çikolatalı karışım eklenir ve mikserle homogen hale gelinceye kadar çırpılır.
Büskuvili taban buzdolabından çıkartılır ve karışım üzerine dökülür. Ustü spatula ile düzgünleştirilir.
Önceden ısıttığımız fırınımızda 1 saat pişirilir. Piştikten sonra tezgah üzerine alınır ve iyice soğuması beklenir. Soğuduktan sonra ise buzdolabına konur ve en az 1 gece bekletilir. Ertesi gün buzdolabından çıkarılır ve kağıtları çıkarılarak, servis tabağına alınır.
Ben üzerini sütlü ve beyaz çikolata rendesi ve arjantin şeker ile süsledim.
2 gece beklettim ve servis yaptım. Tadı muhteşemdi. 3 ve 4. günler de de ikram ettiğimde tadı ve tazeliğinden hiç bir şey kaybetmemişti.
Bu denememden çok memnun kaldım.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
26 yorum:
Annem bana kek yaparken firinin kapagini acma pisene kadar yoksa kek coker demisti... acaba arada yapilan kacamak kontrollerden birinin kurbani olabilir mi :)) Uzaman degilim ama sen coktu diyince aklima annemin bu sozu geldi :))
Her seye ragmen muhtesem gorunuyor, eminim tadi da bir o kadar guzeldir :)) Afiyet olsun :))
Sevgiler gonderdim :))
Pasta harika görünüyor,cikolatali olunca lezzeti elbette harika olur.Lezzet daha önemli,görüntüde önemli elbette ama bu göz sevkini bozacak bir durum olmadigindan harika olmus canim.Ellerine saglik ve iyi bir pazar gecirmeni diliyorum.
Feyhan'cığım,
Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Acaba çökmesi bunun bildiğimiz kek değilde bisküvi üzeri yumuşak bir karışım olmasından kaynaklanabilir mi?
Bu işi iyi bile arkadaşlar vardır muhakkak.
İyi pazarlar dilerim.
Sevgilerimle.
Feyhan'cım bayılırım cheesekek'e. Birde bol çikolatalı olursa hımm. Nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler, iyi haftalar...
Feyhan'c�m ortas� �km� ama o muhte�em g�r�nt�s�nden hi�bir�ey kaybetmemi� cheesecake...Bay�ld�m vallahi..S�perrrrr..Ellerin dert g�rmesin..
Birdahaki bulu�ma i�in bizzat bloguna gelip seni haberdar edece�im :))
�p�yorum �ok..
Feyhancım süper olmuş. Çöküntüyü ben görmedim bile. Zaten işin içinde çiko varsa o nasıl olsada yenir. Bende birkez denedim. Çok beğenmiştik.
Ellerine sağlık
sevgiler
Hıımmm,pasta çok nefis olmuş,çukolatalı bütün pastalara bayılırım...:))
Bu harika pastanın da tarifini aldım en kısa zamanda yapacağım..:)
Notcuk: Pastanın çökme konusunda annem, moonsun la aynı fikirde, fırın hava almış olabilir diye düşünüyor...
Sevgilerimizle...
Feyhancığım..
Çökmesine rağmen çok leziz görünüyor. Bence Yumurtaları şekerle iyice kabartana kadar çırpıp çırpılmış krem peyniri eklediğinde hafifçe tahta kaşıkla havalandırarark karıştırarak denemelisin. Belki o zaman yumurtanın hacmi ile çökme yaşamayabilirsin.
sevgiler
zehra
Hmmmm nefis görünüyor bu!
(Yazıyı beğenmene sevindim Feyhan'cığım. Sanırım önümüzdeki bir kaç ay daha da keyif verecek yazılar olacak.)
Feyhan'cığım,
ziyaretin için çok teşekkürler. Sayende bu nefis bloğu tanımış oldum.Bu şekilde browni yapmadım hiç ama nefis görünüyor.Ortasının çökmesi kalıbın yanlarının yağlanmış olmasından ötürü olabilir mi acaba? Yine de bu çökmüş haliyse bir de kabarmış halini görmek isterdim.Ellerine sağlık.Her zaman beklerim.Sevgiler
ya feyhan'cığım ne kadar değişik görünüyor. çömlek tenceresi gibi. Hele de tadını çok merak ettim. Eline sağlık.
ben bayılırım cheesecake lere çöksede ne farkederki muhteşem görünüyor ellerine sağlık canım..sevgiler
Feyhan'cığım,
Bence çok nefis olmuş çikolatalı C.cake'in..Ortasının çökmesine üzülme böyle olması da ayrı bir güzellik katmış.Farkındaysan C.cake'lerde bu tür çökmeler olur canım..O güzel ve maharetli ellerine sağlık canım.Şimdi olsa asla hayır demezdim sanırım..Harikasın tatlım..
Sevgilerle
Selam , bildigim kadariyla cheesecakelerin bu sekilde cokmesi normal, uzerlerine de sos dokulup servis yapiliyor, o zaman cokme kusur kapatiliyor. Kekiniz guzel gorunuyor ama uzerinde sos olsaydi daha iyi olabilirdi. selamlar
Sevgili Feyhan,
Cheesecake'in harika görünüyor, hem de çikolatalı:))
Ortasının çökmesi ise soğudukça olduysa çok normal bir durum diye biliyorum ben:))
Ellerine sağlık,
Sevgiler...
Nefis olmuş gerçekten.Ellerinize sağlık sevgiler
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Moonsun'cum ve Ayça'cım fırının kapağını açtım.:))) Ondan olabilir tabii....
Zehra'cım önerin için teşekkürler.
Sevgili Gül,Daniel EFe ve pastacı rapunzel beni sevindirdiniz. Bu çökme normal sanırım..:) Üzerine sos konusunda kesin katılıyorum...
harika görünüyor.Bayıldım.Enfes.Çikolata krizim tuttu.
Feyhan'cığım,
Bir miktar çökme mutlaka oldu benim yaptıklarımda da. Evdekilere sevdiremediğim halde yapmaktan vazgeçemediğim bir tat. Olsa da yesem. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...
Feyhan'cigim,
Ellerine saglik, bence her haliyle guzeldir yaptigin cheese cake, ortasi coksun varsin, lezzeti icindedir.
Feyhan'cigim, en kisa zamanda sobene cevap verecegim, gec oldu kusura bakma, sevgiler.
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 14
http://nasibim.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
Akşamüstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş çayına gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler...
___________________________________________________
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
11.02.2008 - 17.02.2008 Tarihleri arasında
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ
http://defneylebirlikte.blogspot.com/ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI, KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!! HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK, VE TARİFİNİZE "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ ''14" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI, TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM. CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI, GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR. BEN SİZE GERİ DÖNÜP, TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.
ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. SELAM VE SEVGİLERİMLE
Cheesecakein özelliği ortasının çökmesidir zaten, sizin hiç bir hatanız yok yani, her cheesecakein ortası çöker. Elinize sağlık, dilimden kıvamı oldukça güzel görünüyor.
emine berdelden dinlemiştim bütün keklerin pişirilmeden önce sadece tepsinin ortası yağlanması gerekir demişti bence bi de öyle deneyin tepsinin kenarını yağlamayın ben de denedim ortası çökmüyor
Merhabalar,
ben de çikolatalı chese cake yaptım
çökmesi normal
çöken yer etrafın yüksekliğine göre meyve, çikolata vs. vs. doldurmak için :)
Merhaba, kek yapım hatalarından biri olan ortasının çökmesi çeşitli nedenlere bağlıdır.
1. Kek pişirilirken ve piştikten sonra ortasının çökmesi;
a.Çok fazla şeker kullanılması, gluten kompleksi oluşması,
b.Fazla miktarda kabartıcı kullanılması,
c.Fazla pişirme, pişirme zamanı ve ısının yetersiz olması,
d.Kekin pişmeden fırından çıkarılması, fırın kapağının sık açılması, soğuk havanın fırına girmesi kekin ortasının çökmesine neden olur.
Bu durumlara dikkat etmek gerekir.
Merhaba kek kusurlarından biridir ortasının çökmesi. Çeşitli etkenlere bağlıdır;
1. Kek pişirilirken ve piştikten sonra ortasının çökmesi;
a.Çok fazla şeker kullanılması, gluten kompleksi oluşması,
b.Fazla miktarda kabartıcı kullanılması,
c.Fazla pişirme, pişirme zamanı ve ısının yetersiz olması,
d.Kekin pişmeden fırından çıkarılması, fırın kapağının sık açılması, soğuk havanın fırına girmesi kekin ortasının çökmesine neden olur.
Bu noktalara dikkat etmek gerekir.
Yorum Gönder