19 Şubat 2007

Doğum Günü Pastası II

Bu pastayı çok sevdiğim iki arkadaşım için yaptım. Üzerine sadece kalp koydum. Nice yıllara sevgili Sabahat ve Fatoş.
Pastanın kek kısmını, çikolatalı ıslak kekten hazırladım. İçine pastacı kreması, vişne taneleri ve çikolata parçaları koydum.





Pastanın keki için çikolatalı ıslak kek tarifini kullandım.

(22 cm yuvarlak ya da 20 cm kare kalıp için)


Malzemeler

220 gr tereyağı
220 gr bitter çikolata
6 çay kaşığı nescafe
160 ml su
125 gr kekun
125 gr elenmiş un
50 gr kakao tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
480 gr şeker (ben 380 gr kullandım)
4 büyük yumurta
7 çay kaşığı sıvı yağ
110 ml ayran

Kekin Yapılışı

Fırın 160 C ye ısıtılır. Pişirme kabı kenarlarını aşacak şekilde yağlı kağıtla kaplanır.

Tereyağı, küçük parçalara ayrılmış çikolata, kahve ve su bir tencereye konur ve düşük sıcaklıkta eriyene kadar karıştırılıp, ateşten alınır. Eğer karışım çok ısınmışsa soğumaya bırakılır.

Unlar, kakao ve soda derin bir kapta karıştırılır ve elekten geçirilir. Şeker eklenir. Karıştırılır.

Çırpılmış yumurta, sıvı yağ, ayran ve çikolatalı karışım, unlu karışıma ilave edilir.

Mikserle, karışım homojen hale gelinceye kadar karıştırılır.

Karışım, kalıba dökülür, 160 C sıcaklıkta ve 1 3/4 saat pişirilir.

Süre sonunda, kekin ortasına bir kürdan batırılır eğer kürdan temiz çıkarsa, kek fırından alınır ve soğuyana kadar kalıbında bırakılır.

Pastacı Kreması

Krema için gerekli Malzemeler

500 ml süt
125 gr şeker
1 çay kaşığı vanilya
75 gr un
3 adet yumurta
50 gr tereyağı
50 gr çırpılarak koyulaştırılmış krema

Kremanın Hazırlanışı

Şekerin yarısı kaynamakta olan süte, diğer yarısı da yumurtalara eklenir ve karıştırılır. 1 çay kaşığı vanilya eklenir.
Ocak üzerindeki yumurtalı malzemeye önce biraz sütlü malzeme eklenir, sonra yavaş yavaş un ve kalan tüm sütlü malzeme dökülür ve iyice karıştırılır.
Koyulaşmaya başlayınca ateşten indirilir ve içine tereyağı ve krema eklenir.
Soğutulduktan sonra, üzerine bir strech folyo örtülür ve buzdolabında 3-4 saat dinlendirildikten sonra kullanılır.

Pastanın Hazırlanışı

Kek 3 parçaya ayrılır. Her bir parça, yumurta fırçası yardımı ile, sütle ıslatılır.
Kat aralarına pastacı kreması sürülür, vişne taneleri ve çikolata parçaları eklenir.
Tüm katlar bitine kadar devam edilir.

Pastanın Üstü için

1 poşet krem şanti
1,5 çay bardağı soğuk süt
beyaz çikolata rendesi
pembe şeker hamurundan yapılmış kalpler

Krem şanti, süt ile çırpılır ve krema haline getirilir. Pastanın üstü bununla sıvanır. Krem şanti üzerine de, rendelenmiş beyaz çikolata yapıştırılır.
Pastanın üstü pembe kalplerle süslenir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Sabos ve Fatos yesin seni Tontos. Tam bir surpriz pasta gibiydi. Dısı beyaz ve pembe, ici cukulatali ve meyvali. Dısından icini tahmin edemiyorsunuz. Gittikce daha usta, daha maharetli, daha zevkli, daha yaratici pastalar cikiyor ortaya.
Tekrar cok cok tesekkurler, ellerine saglik, bundan sonraki dogumgunlerimizde de hep birlikte, saglik ve mutluluk icinde olmak dilegiyle...

Sabos

Adsız dedi ki...

Ayyyyy, bu nasil bir pasta. Muhtesem gorunuyor. Lezzeti de guzelmis tabii ki (duydum birilerinden), cok begendim, pastanelerde bile boyle bir pastaya rastlanmaz. Pembe kalplerle cok zevkli suslenmis, gercekten icinin cukulatali oldugu hic belli olmuyor, ellerinize saglik. Insallah bir gun geldigimde bu pastalardan birinin tadina bakarim. Nice boyle guzel, cici pastalar yapmaniz dilegiyle...

Ozlemcik

Feyhan Sönmez dedi ki...

Teşekkür ederim Sevgili Sabahat ve Özlem. Ne güzel yorumlar yazmışsınız. Sizin de elinize sağlık.